Home VestiPolitika i društvo Lekcija iz demokratije vrhovnog sudije Turske

Lekcija iz demokratije vrhovnog sudije Turske

by bifadmin

Predsednik Vrhovnog žalbenog suda Turske održao je lekciju iz demokratije zvaničnicima vladajuće partije na ceremoniji koja je obeležila početak rada sudova ove godine.

“Demokratija podrazumeva različita mišljenja, koja istovremeno nose potencijalne rizike za društvo. Ti rizici pak ne smeju biti opravdanje za autoritarne mere … sa motivom zaštite onih koji su na vlasti, i ne smeju se koristiti za legitimizovanje autoritarnih mehanizama vladavine”, rekao je Ali Alkan i dodao da je demokratija bazirana na mogućnosti političkih izbora, političke saglasnosti i tolerancije. “U demokratskim sistemima građani nisu kvalifikovani kao prijatelji ili neprijatelji vlasti, već na osnovu humanističkih načela”.

ali

Foto: Zama Gundem

Alkanove zamerke tiču se načina na koji je turska vlast reagovala na proteste u Gezi parku i potom stigmatizacije medija i stranih finansijskih institucija koje posluju u Turskoj.

On se na ceremoniji zato pozabavio i temom slobode izražavanja. “Vidimo kroz istoriju da su društva u kojima ljudi nisu smeli otvoreno da izraze svoje stavove to skupo platila”, rekao je Alkan.

Izvor: Hurijet Dejli Njuz

Pročitajte i ovo...