Home VestiIT i nauka Liban: Mobilna aplikacija za rat

Liban: Mobilna aplikacija za rat

by bifadmin

Libanci imaju nov način suočavanja sa mogućnošću još nasilnijeg rata u susednoj Siriji – aplikacije za smartfonove koje mapiraju oružane sukobe razlikujući vatromet i pravu pucnjavu, ali i koje nude obilaznice oko barikada na putevima i mogućnost kontaktiranja vojske u slučaju otmice.

“Jedino što vam se u svetu može isprečiti na putu je loš saobraćaj a u Libanu se svašta može desiti”, kaže Muhamed Taha, preduzetnik koji stoji iza ove aplikacije.

Naime, u Siriji već dve godine traju sukobi na ulicama što je verovatno uticalo na to da se i u susednom Libanu poveća broj oružanih obračuna, kidnapovanja i, u poslednjim nedeljama, eksplozija automobila bombi. Strahuje se da bi se zbog američke vojne intervencije u Siriji mogla aktivirati i libanska grupa Hezbolah koja podržava sirijski režim i pokrenuti odmazdu protiv Izraela.

liban

Zato je Taha lansirao aplikaciju Ma2too3a koja u realnom vremenu prikuplja informacije od svojih korisnika o protestima, saobraćaju, blokadama puteva i raznoraznim nesrećama, i smešta ih na mapu. Za sada ima 80.000 korisnika a povećavanje njihovog broja direktno zavisi od dalje političke situacije.

Jedan drugi preduzetnik, Firas Vaznjeh, napravio je aplikaciju, “Way to Safety” koja mapira teritoriju zahvaćenu pucnjavom i pruža mogućnost svojim korisnicima da je izbegnu.

Međutim, ne bave se jedino privatnici ovim poslom. Prošle nedelje je i libanska vojska lansirala aplikaciju koja ažurno izveštava o svim incidentima koji ugrožavaju sigurnost stanovništva. Pomoću ove aplikacije žrtve otmice mogu da direktno da stupe u kontakt sa vojskom.

Izvor: Fajnenšl Tajms

Pročitajte i ovo...