Home VestiPolitika i društvo Ruhani poziva na unapređivanje odnosa sa SAD

Ruhani poziva na unapređivanje odnosa sa SAD

by bifadmin

Novi predsednik Irana, po ugledu na ruskog predsednika Putina, obratio se juče američkoj javnosti preko stranica Vašington Posta. Hasan Ruhani je pozvao na zajednički prekid „nezdravog rivalstva i smetnji koje podstiču na nasilje i razdvajaju dve zemlje“.

ruhani
U dve nedelje dva predsednika država oglasila su se preko stranica američkih novina. Vladimir Putin napisao je pismo Njujork Tajmsu, a Ruhani je platio oglasni tekst u Vašington Postu, objavljen juče. Naslednik predsednika Ahmedinedžada, Ruhani od stupanja na vlast pokazuje da će odstupiti od retorike i politke svog prethodnika. Kao najbitniju stavku u ovim promenama svetski mediji naglašavaju i najavljeno odobravanje stranim komisijama da posete institucije koje razvijaju iranski nuklearni program, donekle spomenuto i u Ruhanijevom tekstu.

„Moj pristup inostranim poslovima podrazumeva potragu za mirnim razrešenjima… Naš nuklearni program od samog početka imao je miroljubivu namenu, pre svega za rešavanje sve većih energetskih potreba u zemlji. Nikada nismo pokušavali da napravimo nuklearno oružje, niti ćemo to ubuduće raditi“, napisao je Ruhani, samo nekoliko dana pošto je dao intervju i za američku državnu TV NBC. On je najavio i da će sa svojom delegacijom posetiti Njujork kako bi postigao dogovor o „nuklearnom problemu“.

Pročitajte i ovo...