Home TekstoviB&F Plus Blokada rada američke vlade – građani već na udaru

Blokada rada američke vlade – građani već na udaru

by bifadmin

Od obustave većine federalnih programa za obezbeđivanje hrane i gašenja popularne veb kamere koja je beležila život beba-pande u Nacionalnom zoološkom vrtu pa do zatvaranja svih nacionalnih parkova i, konačno, gašenja i američke vlade – sve ovo poremetiće život Amerikanaca na mnogo načina.

blok 02

Najviši američki regulatorni zvaničnik požalio se da bi neki elementi na Volstritu dobili besplatan prolaz da rade šta žele – ako najveći deo vlade i zvanično bude ostao bez posla. „Ruke će nam biti vezane a mi onemogućeni da krenemo na prevarante koji pokušavaju da izbegnu naš nadzor i zaštitu tržišta“, rekao je komesar CFTC-a Bart Čilton. „Možete se kladiti da se loši momci već oblizuju.“

Prošlo je 17 godina otkako je poslednja partijska borba u Vašingtonu dovela do delimičnog zatvaranja vlade. Kao i tada, i danas će najveći udar ove blokade osetiti Amerikanci zaposleni u državnoj administraciji jer, u tom slučaju, oko 800.000 od njih ukupno dva miliona zaposlenih može očekivati da će im biti rečeno da ostanu kod kuće, na privremenom neplaćenom odsustvu. Zaposlenima koji se smatraju da su „od suštinskog značaja“, uključujući u njih i agente službe Graničnih patrola, plate će verovatno kasniti.

„Ono što, naravno, neće kasniti niti će se odložiti, jeste dostava računa koje će svi oni morati da na vreme plate: svoje hipoteke, školarine za decu, rate za auto“, rekao je Barak Obama u ponedeljak. „Ovi Amerikanci su naše komšije… služe svoju zemlju sa ponosom. Oni su kupci i klijenti u svakom poslu u ovoj zemlji.“ Sve njih (ovakva blokada) će „veoma boleti“, izjavio je on.

blok 05

Predsednik je rekao da će neke svakodnevne usluge iz programa ‘Medicare’ (zdravstveni program za starije), kao što su isporuka čekova socijalnog penzionerima i plaćene lekarske posete – ako se nešto pod hitno ne učini – nastaviti da se gase. Tako će proći i savezna pošta i zaposleni u američkoj kontroli letenja, a i ostale službe koje se smatraju ključnim po nacionalnu bezbednost.

Ali, spisak saveznih organa koji će biti zatvoreni ili će doživeti seču broja zaposlenih na minimum je daleko duži, sa dubokim implikacijama po američki biznis.

Ministarstvo zdravlja biće među najteže pogođenim saveznim telima, sa slanjem oko 52 odsto osoblja na prinudno odsustvo i desetinama zdravstvenih programa koji će biti stavljeni na led.

U programe stavljene na čekanje nalazi se, recimo, i plan protiv virusa gripa Centra za detekciju i kontrolu bolesti, koji pomaže saveznim američkim država da prati pojavu bolesti i epidemija putem genetske i molekularne analize. Ministarstvo za hranu i lekove, glavni regulator bezbednosti hrane i medikamenata „više neće biti u mogućnosti“ da obavlja većinu svojih provera, uključujući i uvoznu robu. Ali, uprkos ovakvoj situaciji, 578 zaposlenih nastaviće da i dalje proverava prehrambene, farmaceutske i kozmetičke proizvode.

Američki Nacionalni institut za zdravlje, istraživačka agencija koja širom zemlje nadgleda protok milijardi federalnih dolara koji se kroz grantove daju univerzitetima i laboratorijama, nastaviće da se brine o pacijentima u kliničkim centrima, brinući se o životinjama koje se koriste u svrhe istraživanja, ali neće primati nove pacijente niti će inicirati nove medicinske protokole, osim ako ovi nisu baš preko potrebni direktoru NIH-a (Nacionalnog Instituta za zdravlje). Generalno, pacijenti će biti zbrinuti u ovim zdravstvenim centrima od strane NIH-a samo u slučaju ako u međuvremenu – dok traje blokada – svi ostali standardni tretmani i procedure zakažu.

blok 03

Još jedna regulatorna agencija koja će se neposredno suočiti sa dubokim rezovima svojih programa jeste Agencija za zaštitu životne sredine, koja će pretrpeti “odlazak na prinudni” svojih 15.000 od ukupno16.000 zaposlenih. Dopisom Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) od 27. septembra, svom osoblju ove službe savetovano je da obavljaju posao kao da je u fazi gašenja i da u tom periodu „obezbede svoje radne objekte i vrate se kući, osim ako ne budu obavešteni o eventualnim promenama plana“. Iako će EPA nastaviti sa svojim funkcionisanjem „kako bi obezbedila zaštitu životne sredine i zdravlja stanovništva“, oni čiji je zadatak druge vrste – kao što je rad na koncipiranju zakona o emisiji ugljenika – neće moći da nastave s radom.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova – koje nadgleda ogromnu američku teritoriju, i, između ostalog, rešava i pitanja dozvola za bušenje nafte – zaposleni koji rade proveri bušotina ostaće na svojim radnim mestima, navodi se u dopisu ove službe.

Međutim, samo će „ograničen broj“ zaposlenih biti uposleno na patroliranju gasnim poljima i njihovom obezbeđenju od mogućih krađa.

U IRS-u, glavnoj Poreskoj upravi Sjedinjenih Država, tek svaki deseti (tj ukupno devet odsto) neće biti poslat na prinudni odmor: oni koji su u ovoj službi uključeni u sprovođenje zakonskih mera biće izuzeti od “prinudnog odmaranja”.

Komisija za hartije od vrednosti biće otvorena do daljnjeg. Međutim, najveći broj finasijskih operacija Trgovinske Komisije za fjučerse (ugovore unapred plaćene i rokom ugovorene) biće obustavljen, a „samo zaposleni potrebni za obavljanje izuzetno hitnih ili slučajeva u kojima se radi o zaštiti ljudskih života i imovine“ moći će da nastave sa radom, navodi se u dopisu izvršnog direktora CFTC-a Entonija Tompsona.

Stephanie Kirchgaessner & Gina Chon, Vašington (WSJ)

Pročitajte i ovo...