Home VestiIT i nauka Prvi bitcoin bankomat u Kanadi

Prvi bitcoin bankomat u Kanadi

by bifadmin

Kanađanin po imenu MIčel Demeter je sa dva poslovna partnera potrošio oko 90.000 dolara kako bi kupio 5 prenosivih bankomata za bitcoine od kojih će jedan instalirati u svoju ugostiteljsku radnju Waves Coffee. Ovo će ujedno biti prvi bankomat za najpoznatiju digitalnu valutu na planeti.

Kupovina i prodaja bitcoina su u mnogim zemljama i dalje u sivoj zoni, jer se zakonodavci nisu baš najbolje snašli u ovoj oblasti. Dok u Nemačkoj ima status veštačkog novca ali još uvek nejasnu poresku regulativu, u SAD na primer kompanije koje primaju ovu valutu moraju registrovati transakcije u bitcoinima i na nivou savezne države i na nivou federacije. U Kanadi je za poslovanje sa ovom valutom mnogo manja birokratija – otud verovatno i prvi bitcoin bankomat u ovoj zemlji.

bankomat

Bankomat je inače napravljen u Nevadi, u kompaniji Robocoin. Radi po principu skeniranja prsta korisnika finansijskih usluga i naknadne razmene ostalih valuta u bitcoine, ili obrtno.

Ova mašina prodavaće bitcoine u vrednosti do 3.000 kanadskih dolara dnevno. Skener će zabranjivati svakoj osobi da ovu sumu podigne po više puta u toku dana jer njeni vlasnici ne žele da olakšaju poslovanje trgovcima drogom ili peračima para.

Izvor: Wired

Pročitajte i ovo...