Home VestiIT i nauka IBM: Napuštanje servera u korist softvera i usluga

IBM: Napuštanje servera u korist softvera i usluga

by bifadmin

Američka kompanija IBM namerava da proda svoj odeljak za „low-end“ servere, objavio je Wall Street Journal (WSJ) pozivajući se na izvore bliske kompaniji. Prodaja tog segmenta serverskog poslovanja razmatrana je i prošle godine, ali su pregovori sa kineskom kompanijom Lenovo propali, jer nije postignut dogovor oko cene. Danas se kao mogući kupac spominje kompanija Dell, ali izvor u IBM-u ne precizira koliko je takva transakcija izvesna.

Dell je prema podacima analitičarske kuće Gartner treći najveći proizvođač servera na svetu, iza IBM-a i Hewlett Packard-a. Mada „low-end“ serveri više ne omogućavaju veliku maržu, kupovina ovog segmenta poslovanja IBM-a bi Dell-u mogla da pomogne da poveća obim prodaje u trenutku kada kompanija menja svoju strategiju, fokusirajući se na korporativne kiljente, ocenjuje WSJ. Prošlog proleća, u IBM-u su intenzivno raspravljali o prodaji poslovanja vezanog za x86 servere kineskom Lenovu, ali su pregovori propali jer je kineska kompanija ponudila maksimum 2,5 milijardi dolara, što je za IBM bilo neprihvatljivo. Izvor WSJ nije potvrdio da li je kineska kompanija i dalje zainteresovana za dogovor, niti da li su pored kompanije Dell u igri još neki potencijalni kupci.

serveri

IBM je tokom poslednje decenije tražio načine da se povuče iz manje profitabilnih poslova poput proizvodnje personalnih računara koju je prodao Lenovu, sa ciljem da se usmeri na softver i usluge, za koje se pokazalo da zahvaljujući viskoj tehnologiji i neophodnoj viskostručnoj ekspertizi imaju veći potencijal za zaradu. Morgan Stanley procenjuje da je IBM na x86 severima u 2012. godini prihodovao 4,9 milijardi dolara, dok je ukupan prihod serverskog poslovanja iznosio 15,4 milijardi dolara.

Serveri x86 nekada su predstavljali brzorastući segment tržišta i unosnu tehnologiju koja je znatno uvećavala prihode IBM-a, HP-a i Dell-a. Reč je o serverima koji se temelje na Intelovim i AMD-ovim čipovima. Tržište je brzo raslo tokom devedesetih godina, u doba širenja interneta. Ali, tehnološki napredak koji je omogućio korisnicima da dobiju bolje performanse iz manjih uređaja i uzlet računarstva u oblaku, smanjili su korporativnu potražnju za serverima. Neke kompanije, poput Google-a, svojevremeno su kupile veliki broj x86 servera za svoje web stranice, ali danas proizvode sopstvene servere. Kompanija Dell, kako navodi WJS, takođe pokušava da redukuje zavisnost svog poslovanja od prodaje personalnih računara i da poveća prihode pružajući korporacijama difersifikovane IT usluge.

Pročitajte i ovo...