Home VestiPolitika i društvo Evropska struja dvostruko skuplja od američke

Evropska struja dvostruko skuplja od američke

by bifadmin

Jaz između Evrope i njenih vodećih trgovinskih partnera u ceni energije se povećava, piše u jednom dokumentu Evropske komisije koja konstatuje da je cena električne energije na starom kontinentu duplo veća nego na primer u SAD.

Cena industrijskog gasa je tri do četiri puta veća u EU nego u Americi i Rusiji, i 12% viša nego u Kini. Ova objava stigla je usred sve javnijih razmimoilaženja stavova Komisije i Evropskog parlamenta po pitanju zacrtavanja energetskih ciljeva za 2030. Naime, širom EU vodi se rasprava o tome da li je trenutno bitniji održiv ili brži razvoj.

Smanjenje cene energije podržavaju mnogi Amerikanci koji posluju u Evropi, kao i Evropska komisija. U pomenutom Komisijinom dokumentu se međutim pominje i da je niža cena energije u SAD uslovljena i subvencijama kao i proizvodnjom iste pomoću škriljaca, i da u cenu evropske energije ulazi i stabilnost sistema – industrijski sistemi u Uniji nisu na udaru nestašica energenata ma šta se dešavalo u inostranstvu. Osim toga, očekuje se da će se od 2020. troškovi evropske energije stabilizovati i početi da padaju, paralelno sa dominacijom obnovljivih nad fosilnim izvorima energenata.

vetrenjace

U međuvremenu, dok Komisija traži labljavljenje ekološke politike Parlament je u januaru većinski izglasao smanjenje emisije ugljen dioksida za 40% do 2030. godine i povećanje udela energije iz obnovljivih izvora od 30%.

Neki privrednici, poput Lakšmi Mitala, podržavaju ovu odluku, a neki poput generalnog direktora Knauf Insulejšna (Knauf Insulation) i predstavnika Evropske asocijacije proizvođača izolacije “EURIMA” Tonija Robsona, izražavaju nezadovoljstvo: „U budućnosti, u kojoj nema obavezujućih ciljeva u pogledu energetske efikasnosti, investitori neće verovati da će izjave o potencijalu zaista biti i realizovane. Neće verovati, jer se energetska efikasnost ne dešava sama od sebe“.

Pročitajte i ovo...