Home VestiPolitika i društvo Najznačajnija energetska konferencija u regionu 20. februara u Beogradu

Najznačajnija energetska konferencija u regionu 20. februara u Beogradu

by bifadmin

U organizaciji četiri nemačke privredne institucije, i to: udruženja „Društvo za jugoistočnu Evropu“, nemačkog „Saveznog ministarstva za ekonomiju i energiju“, „Odbora za Istok nemačke privrede“ i „Delegacije nemačke privrede u Srbiji“ u Beogradu će 20. februara, u beogradskom hotelu „Tulip Inn“, biti organizovan regionalni događaj godine iz oblasti energetike na temu: „Evropska energetska politika – izazovi za Srbiju u procesu pristupanja Evropskoj Uniji“.

Involviranje ekološkog aspekta u evropsku ekonomiju je ne samo sastavni deo evropske energetske politike već i vodeći princip i cilj buduće ekonomske strategije na nivou EU. Novi pravni okvir za klimatsku i energetsku politiku za 2030. godinu je u procesu izrade. Taj pravni okvir predstavlja još jedan korak dalje za EU u pravcu daljeg poboljšanja energetskog režima i smanjivanja globalnog efekta staklene bašte.

konferencija eneregetsla

Brojni govornici iz zemlje i inostranstva imaće prilike da na beogradskoj konferenciji diskutuju o izazovima u energetskoj oblasti koje Srbija mora da savlada na svom putu pristupanja Evropskoj Uniji usled primene pravnih normativa. Pored toga, rasprava će se voditi i o šansama koje proizilaze iz nove orijentacije energetske politike gde će i Srbija, kao i druge zemlje, pravovremeno morati da odredi svoje smernice – kako u procesu izgradnje obnovljivih izvora energije tako i u povećanju energetske efikasnosti.

Potrebne investicije u ovom sektoru otvaraju velike mogućnosti za novi razvoj i povećanje ekonomskog rasta. Nemačke firme daju u tome, takođe, svoj doprinos. U sklopu stručnog zasedanja biće predstavljeni i aktuelni primeri „best practice“, realizovani od strane opština, udruženja i kompanija, kao doprinos za svaranje održive energetske politike u Srbiji. Kakva su iskustva preduzeća i nosilaca projekata koji su trenutno aktuelni? Na koji način mogu biti poboljšani okvirni uslovi za investicije u oblastima obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti? Na ova i mnoga druga pitanja pokušaće da odgovore mnogobrojni eksperti iz zemlje i inostranstva.

U Delegaciji nemačke privrede u Srbiji napominju da već sada vlada veliki regionalni interes za učešće na konferenciji i da su organizatori, zbog toga, prinuđeni da ograniče broj predstavnika kompanija na jednu osobu. Kao referenti na konferencijskoj panel-diskusiji na temu: „Evropska klimatska i energetska politika – Izazovi za Srbiju i njene susede“, nastupiće mnoga poznata imena iz ove oblasti kao: Dirk Buschle (Energetsko društvo iz Beča), Jos Delbeke (Gen. direktor za Klimatsku akciju iz Evropske Komisije u Briselu), Jürgen Kern, Nemačka razvojna banka u oblasti energetike (kfw), Ian Brown (direktor za „Power and Energy Team“ Evropske banke za razvoj, EBRD iz Londona) i mnogi drugi dok će moderaciju preuzeti Helge Tolksdorf, iz nemačkog Ministarstva ekonomije i energetike.

Zvanični jezik konferencije biće engleski. Link za online registraciju gde su svi podaci dostupni:
https://www.exxpertapps.com/invitacion/validation.php?globalkey=fc56c9b35371da7fd28947bb0b308bf1

Pročitajte i ovo...