Home VestiIT i nauka Za informatičare je najveći uspeh u 2013. elektronska registracija vozila

Za informatičare je najveći uspeh u 2013. elektronska registracija vozila

by bifadmin

Društvo za informatiku Srbije je i ove godine organizovalo anketu o vrhunskim IT uspesima. Na listi kandidata je bilo 10 događaja o kojima se pisalo na stranicama IKT Biltena koji služi za interno informisanje u oblasti informatike.

uprava

Na osnovu glasanja, sa najvećim brojem glasova, za 3 najveća IT uspeha u 2013. godini izabrani su:

1. Elektronski servis “Registracija vozila” preko portala eUprava (www.euprava.gov.rs), koji su razvili Uprava za digitalnu agendu, MUP Srbije i S&T Srbija, i koji je u 2013. godini imao 309.051 korisnika.
2.Pravna lica koja su tokom 2013. godine preuzela oko 30.000 elektronskih kvalifikovanih sertifikata, kako bi pre svega od 1. januara 2014. koristili portal Poreske uprave Srbije za prijavu poreza i doprinosa.
3.U Srbiji je u 2013. godini 59,9% domaćinstava posedovalo računar (rast od 4,7%) a 55,8% domaćinstava je koristilo internet (rast od 8,3 %). Izvor: Republički zavod za statistiku

Na listi kandidata bili su i sledeći predlozi: Strategija razvoja i podrške industriji informacionih tehnologija, IT kompanija “Bitgear” iz Zemuna koja je imala porast profita za 1.872 odsto u 2013. godini i zauzela drugo mesto na listi najbrže rastućih tehnoloških kompanija u Centralnoj Evropi; Erste banka koja je uvela mobilni servis “Slikaj i plati” za plaćanje mesečnih i drugih računa; SAGA Group, Asseco SEE, CT COMPUTERS i PIN Soft koje su najuspešnije IT kompanije u Srbiji; LIMUNDO koji je u 2013. godini ostvario najuspešniju aukcijsku prodaju na internetu prodavši oko 1,4 miliona predmeta i usluga i dr.

Nikola Marković

Pročitajte i ovo...