Home VestiPolitika i društvo SAD neće da daju Merkelovoj njen NSA dosije

SAD neće da daju Merkelovoj njen NSA dosije

by bifadmin

Američka vlada odbija da odobri Angeli Merkel pristup njenom dosijeu pri NSA ili odgovore na formalna pitanja nemačke administracije o aktivnostima nadzora, što podgreva „diplomatsku temperaturu“ pred ključni sastanak nemačke kancelarke i američkog predsednika u Vašingtonu za tri nedelje.

Angela Merkel

Merkelova će se sastati sa Obamom prvi put pošto je Edvard Snouden izneo u javnost činjenicu da je NSA revnosno prisluškivala njen telefon. Sastanak licem u lice između dva svetska lidera zamišljen je kao pokušaj da se „ublaži efekat“ ove afere, ali najnovije saznanje da NSA i Bela kuća neće izručiti nemačkoj predsednici vlade dokument o njenom praćenju samo će postići suprotan efekat, piše britanski Gardijan.

Još u oktobru je Obama pokušao da ubedi Merkelovu da je američka služba bezbednosti više ne prisluškuje i obećao da to neće činiti ni u budućnosti. Međutim, ni tada zvaničnici u Vašingtonu nisu hteli da odgovore na listu pitanja svojih nemačkih kolega i, što je još važnije, odbili su da uđu u sporazum o obostranom prestanku špijuniranja između dve zemlje (na nemački predlog).
Predstavnici Bele kuće se ipak nadaju da ova kontraverza neće zaseniti budući sastanak dva svetska lidera, na kome bi najvažnije teme trebalo da budu situacija u Ukrajini i trgovinski pregovori. Merkelova bi u SAD trebalo da doputuje 1. maja u dvodnevnu posetu, a osim sa Obamom sastaće se i sa predsednicom MMF Kristin Lagard.

Pročitajte i ovo...