Home VestiPolitika i društvo Švedska u tajnim pregovorima sa Rumunijom o prosjacima

Švedska u tajnim pregovorima sa Rumunijom o prosjacima

by bifadmin

Švedska vlada je proteklih meseci održavala tajne pregovore sa Rumunijom, u pokušaju da pomogne romskim migrantima u ovoj skandinavskoj zemlji, otkriva švedska štampa.

Međutim, pregovori su propali a Švedska se sada okreće Evropskoj komisiji, očajnički tražeći rešenje. „Ljuta sam, tužna i razočarana“, izjavila je švedska ministarka za evropska pitanja i demokratiju Birgita Olson, a prenosi Dagens Nyheter.

prosjaci 02

Šveđani se susreću sa sve više prosjaka na svojim ulicama, a 90% njih dolazi iz Rumunije, prema studijama Stokholmske Uprave za socijalna pitanja. Iako situacija dovela je do intenzivne nacionalne debate, Švedska se razlikuje od drugih evropskih zemalja, rekla je Olson.

„Saosećamo s ovim ljudima. Mislim da su druge zemlje, a posebno Rumunija, iznenađeni kad vide kako se nosimo sa ovom situacijom. Mnogi Šveđani imaju ogromnu empatiju i simpatije za ove prosjake, i zaista želimo da im pomognemo. Verujem da Rumunija sada razume ovaj problem. Mislim da je užasno, i zaista provokativno, kada ljudi govore da bi prosjačenje trebalo zabraniti“, izjavila je ministarka Olson.

Prema Dagens Niheteru, Švedska vlada otpočela je tajne pregovore sa Rumunijom pre nekoliko meseci, kako bi se izvršio pritisak na Bukurešt da vodi više računa o svojim građanima. Kako je Rumunija druga najsiromašnija zemlja u EU, švedska je strategija bila da Rumunija iskoristi veću podršku od EU za najugroženije građane ove zemlje. Prema Dagens Niheteru, Rumunija je dobila milijarde iz strukturnih fondova EU, ali troši samo oko jedne trećine. Samo mala količina ovog novca potrošila je na svoju romsku zajednicu.

prosjaci 01

Švedska vlada dogovorala se s rumunskom Vladom, EU komesarima i kolegama ministrima za evropska pitanja u Briselu. Zajedno sa Komisijom i drugim državama članicama, Švedska je zatražila osnivanje radne grupe u Bukureštu, kako bi se osigurala da će sredstva iz strukturnih fondova dopreti do siromašnih Rumuna. Međutim, Rumunija je ovaj plan odbacila.

„Pokušali smo da za ovaj predlog pridobijemo Rumuniju, ali dosad smo samo nailazili na odbijanje s njihove strane. Mislim da to ima neke veze sa nedostatkom političke volje i prestižom, kao i da ne želite da vam se druge zemlje mešaju u unutrašnja pitanja. To nije nešto što bi vas učinilo pobednikom na izborima. Tako sam ljuta zbog nedostatka interesovanja koje su Rumuni demonstrirali“, rekala je švedska ministarka za evropska pitanja.

Ona je dodala da je ovaj problem tema za čitavu Evropu a ne samo Švedsku i Rumuniju. U periodu između 2014-2020, oko 22,5 milijardi evra biće dostupna Rumuniji preko evropskih sredstava. Švedska želi da se radna grupa sastoji od stručnjaka iz Poljske i Letonije, koji su imali slična iskustva sa rumunskom Vladom, žaleći takođe da sarađuju sa Romima kao i sa švedskim stručnjacima. Švedska želi sličnu radnu grupu nalik onoj koja je trenutno u Grčkoj, kako bi se uverila da ova zemlja koristi svoj novac odgovorno, izbegava korupciju, i poboljšava život ljudi, rekla je Birgit Olson.

Komesar EU za unutrašnje poslove, Sesilija Malmstrom je, prema listu Expressen, izjavila:

„U vezi ovog pitanja, nije mi poznata nikakva prepiska između Švedske i Rumunije, a države-članice su najodgovornije za svoje građane. One su, napokon, dobile velike količine novca za rad na ovim pitanjima. Rumunija i Bugarska mogu da učine mnogo više.“

Dagens Nyhetereuractiv.com

Pročitajte i ovo...