Home VestiIT i nauka Inovativni 19-godišnji momak bi uskoro mogao da očisti okeane i mora od plastike

Inovativni 19-godišnji momak bi uskoro mogao da očisti okeane i mora od plastike

by bifadmin

Bojan Slat, 19-godišnji mladić iz Holandije, se posle jednog letovanja u Grčkoj, frustriran količinom plastičnog otpada na koji je nailazio prilikom ronjenja, zapitao kako on sam može da doprinese čišćenju mora i okeana. Tada je još bio u srednjoj školi i posvetio je svoje vreme istraživanju svojstava plastičnog otpada da bi konačno došao do rešenja za pasivno čišćenje mora i okeana koje je predstavio na TEDx-u 2012. održanom u njegovom rodnom gradu Delftu. U tako kratkoj karijeri već je stigao da predvodi tim od 100 ljudi koji su testirali njegov izum i da prikupi razne nagrade za svoj sistem čišćenja nazvan The Ocean Cleanup.

Da njegov sistem dobro radi imaće priliku da dokaže na “Velikoj pacifičkoj zakrpi” ili tzv “Pacifičkom vrtlogu smeća” kako se popularno zove ostrvo plastičnog otpada akumulirano u Tihom okeanu na čijem uklanjanju naučnici već godinama bezuspešno rade.

Naime, Slat tvrdi da se pomoću njegove mašine za pasivno uklanjanje otpada – koja je inače dobila nagradu za najbolji tehnički dizajn na Delft univerzitetu za tehnologiju – može izvući oko 20 milijardi tona plastičnog smeća. Mašina je sastavljena od niza plutajućih cevi i platformi za obradu koje postepeno usisavaju plutajuću plastiku a ugao pod kojim se ona nalazi usisanoj plastici pomaže da dođe do mesta na kojoj plutaju platforme za obradu gde se prirodnim putem plastika odvaja od planktona.

inovator bojan slat

Cevi su postavljene tako da se za prikupljanje plastike koriste prirodne struje u okeanu, dakle da se ne troši velika količina energije, a što je najvažnije, misli Slat, čuva se živi svet u okeanima.

Posle godinu dana testiranja urađena je studija izvodljivosti prema kojoj bi ova mašina trebalo da je krajnje efikasna – simulacije su pokazale da bi u normalnim uslovima ona trebalo da “zarobi” 80% plastike sa kojom se susretne. Takođe je važno da njena upotreba stoji oko 4,5 evra po kilogramu izvađene plastike što je 33 puta jeftinije od dosadašnjih modela čišćenja okeana.

Izvor: themindunleashed.org

Pročitajte i ovo...