Home VestiPolitika i društvo Amcham podržava donošenje zakona o stečaju

Amcham podržava donošenje zakona o stečaju

by bifadmin

Američka privredna komora u Srbiji je dala punu podršku Vladi Republike Srbije u njenom nastojanju da izmeni i unapredi Zakon o stečaju, kako bi bio stvoren adekvatniji pravni okvir za blagovremeno pokretanje i sprovođenje stečajnih postupaka, zbog što efikasnije zaštite interesa poverilaca, ali i smanjenja velikog problema nelikvidnosti u privredi.

Vlada Srbije usvojila je na sednici održanoj u nedelju (27. jul 2014. godine) Predlog zakona o privatizaciji i Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o stečaju i uputila ih Skupštini na raspravu po hitnom postupku.

Cilj zakona o privatizaciji je da ubrza prvatizaciju i stvori uslove za ekonomski razvoj i očuvanje socijalne sigurnosti, saopštila je Kancelarija Vlade za saradnju s medijima.

Vlada je usvojila i Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o stečaju kojim se obezbeđuju uslovi za poboljšanje poslovnog ambijenta, efikasnije sprovođenje stečajnog postupka i sprečavanje zloupotreba i korupcije u ovom procesu.

Predložene izmene Zakona o stečaju predstavljaju korak u pravom smeru, smatra Amcham i to pre svega kroz stvaranje uslova za unapređenje javnosti i transparentnosti stečajnog postupka, zatim preciznijeg regulisanja dužnosti  i sprečavanja zloupotreba od strane stečajnog upravnika i usklađivanja Zakona o stečaju sa postojećim Zakonom o privrednim društvima. Dobro je i što su otklonjeni ranije uočeni problemi u primeni zakona u praksi, ali i što su usklađena rešenja sa ustanovljenom sudskom praksom čime se omogućava efikasna primena samog zakona od strane sudova. Pozitivan signal za strane investitore je i detaljnije regulisanje međunarodnog stečaja.

„Međutim, smatramo da je propuštena prilika da se uvedu i određena sistemska rešenja, kao odgovor na uočene trendove, nove pojave i probleme u tumačenju i primeni zakona u praksi.“ rekla je Nataša Lalović Marić, predsedavajuća odbora za privredno pravo Američke privredne komore u Srbiji. Prema njenim rečima, propisivanjem obaveze pokretanja stečajnih postupaka od strane samog dužnika, u zakonom propisanim slučajevima, a zarad boljeg namirenja poverilaca i pospešivanjem mogućnosti „spasavanja dužnika“ kroz reorganizaciju, te regulisanjem stečaja povezanih lica, ova značajna reforma bila bi kompletna. „Ali i ovaj korak je veoma važan i pruža uverenje da će se sa reformom nastaviti”, dodala je Nataša Lalović Marić.

Dusan Vujovic_280414_RAS foto Djordje Kojadinovic

Dobar signal za investitore je i usvajanje Predloga zakona o privatizaciji, a Američka privredna komora podržava ubrzanje i oročavanje procesa privatizacije, ali uz poštovanje fer i transparentnih uslova koji su od vitalne važnosti za uspešno sprovođenje privatizacije.

Rasprava u parlamentu o predložena dva zakona trajaće od utorka do petka, a do utorka će oni biti predstavljeni na veb sajtu Skupštine Srbije.

Pročitajte i ovo...