Home VestiPolitika i društvo Evropska komisija: Uprkos neslaganjima sa Junkerom, Britanija dobija svog komesara za finansije

Evropska komisija: Uprkos neslaganjima sa Junkerom, Britanija dobija svog komesara za finansije

by bifadmin

Velika Britanija nije bila zadovoljna postavljanjem Žan Klod Junkera na mesto predsednika Evropske komisije ali čini se da joj je ponuđena grančica mira nominacijom njenog državljanina, torijevca Lorda Hila, za komesara sektora finansijskih usluga i tržišta kapitala.

komisija evropska komesar

Lord Hil naravno neće imati odrešene ruke već će zajedno sa saradnicima moći „da doprinosi“ radu Komisije, a neki mediji pišu da je moć komesara EU u poslednje vreme donekle potkopana. Hil će o svom radu morati da izveštava zamenike predsednika Komisije i to iz nekoliko oblasti: za socijalni dijalog, za zapošljavanje, ekonomski rast i investicije. Na ovim funkcijama nalaze se dva bivša premijera – jedan iz Finske i jedan iz Letonije. Dakle, ubuduće će upravljanje Evropskom unijom biti manje centralizovano nego ranije.

U međuvremenu, britanski mediji komentarišu kako je ovo dokaz njihovog, i dalje jakog, uticaja u Evropi, posebno u sferi finansija.

Pročitajte i ovo...