Home Uncategorized Srbija treba dobro da se pripremi za trgovinsko partnerstvo EU i SAD

Srbija treba dobro da se pripremi za trgovinsko partnerstvo EU i SAD

by bifadmin

Srbija može da ima velike koristi od ugovora o slobodnoj trgovini o kojem pregovaraju SAD i EU, ali za to mora dobro da se pripremi, poručili su 12. septembra učesnici javne debate posvećene ovom pitanju, prenosi Euraktiv.rs. Delegacija EU u Srbiji izrazila je spremnost da sa Srbijom, kao zemljom kandidatom, razmenjuje informacije i mišljenja o toku pregovora o ovom značajnom sporazumu, dok je predsednik Evropskog pokreta u Srbiji upozorio da je potrebna dobra priprema da bi ovaj sporazum imao pozitivne efekte na Srbiju.

Za Srbiju kao kandidata za pristupanje značajno je i to što se pravna tekovina EU neće menjati zbog partnerstva sa SAD.
sad face
EU i SAD su u julu 2013. počeli pregovore o Transatlantskom trgovinskom i investicionom partnerstvu (TTIP), čiji cilj je da se snize ionako niske carine od 5,2% u proseku, kao i da se premoste razlike u propisima i standardima kako bi se dodatno liberalizovao protok robe i usluga, kao i investicije i javne nabavke.
Zamenik direktora Kancelarije za Evropske integracije Srđan Majstorović ocenio je da Srbija može da ima veliku korist od ovog sporazuma.
„Taj ugovor mogao bi čak, ukoliko se ukinu carine u poljoprivredi, da bude zamena za one ugovore o slobodnoj trgovini sa trećim zemljama koji će biti poništeni zbog pristupanja EU“, rekao je Majstorović na skupu o uticaju Transatlantskog trgovinskog i investicionog partnerstva SAD i EU na zemlje u pristupanju.
Kako je rekao, takvu korist Srbija može imati kada postane članica EU, pa time i deo ovog trgovinskog partnerstva, i to ukoliko se ukinu carine za poljoprivredne proizvode, što i jeste jedan od proklamovanih ciljeva pregovora o ovom sporazumu.
Majstorović je istakao da su članice EU najveći trgovinski partner Srbije, sa udelom od 64% u trgovini Srbije, kao i da je pokrivenost uvoza izvozom zahvaljujući liberalizaciji trgovine porastao na 76,6% u prvih šest meseci ove godine dok je pre sklapanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju iznosio 44%.
„Prvi put u istoriji 2013 i 2014. imamo suficit sa SAD koji u periodu od januara do jula ove godine iznosi 22 miliona evra zahvaljujući automobilskoj industriji“, rekao je Majstorović, podsetivši da Srbija za izvoz u SAD ima povoljan tretman za 4.650 proizvoda.
Usmeriti se na pripremu, ne na kritiku
Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vlastimir Matejić procenio je da će sporazum imati više pozitivnih nego negativnih efekata, ali i upozorio da Srbija mora dobro da se pripremi.
„Srbija nema izbor već treba da razume šta je čeka u budućnosti i da se dobro pripremi. Svoje aktivnosti ne treba da usmeravamo na kritiku već na pripremu“, ukazao je Matejić.
Šef sektora za evropske integracije Delegacije EU u Srbiji Frejk Janmat rekao je da u Briselu postoji svest da tokom pregovora o ovom partnertstvu treba voditi računa o posebnim vezama sa zemljama kandidatima. U tom smislu EU je spremna da sa Srbijom razmenjuje informacije i mišljenja o ovom pitanju kako na javnim skupovima tako i na redovnim sastancima o trgovini u okviru struktura za praćenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.
Janmat se složio sa ocenom da će Srbija imati koristi od ovog sporazuma, istakavši da će još i pre pristupanja moći da oseti pozitivne efekte poboljšanja privrede EU, čiji je bliski ekonomski partner.
„Ako se u EU zahvaljujući Transatlantskom partnerstvu ostvari rast, i Srbija će od toga imati koristi“, kazao je on.
Osvrćući se na navode da bi EU mogla da smanji uvoz iz nekih trećih zemalja uključujući i Srbiju zbog boljih uslova za uvoz iz SAD, Janmat je rekao da ne misli da je to slučaj.
„Ne mislim da se u EU uvoze isti proizvodi iz SAD i iz Srbije“, rekao je Janmat, dodavši da je dosadašnje iskustvo u liberalizaciji trgovine između Srbije i EU pokazalo da Srbija od toga ima koristi, da je već konkurentna. i da je jedina zemlja kandidat za članstvo sa suficitom u trgovini poljoprivrednim proizvodima sa EU.
Bez snižavanja standarda EU 
Janmat je istakao da u okviru uspostavljanja partnerstva sa SAD EU neće snižavati standarde zaštite potrošača i životne sredine, kao ni menjati pravnu tekovinu.
To za Srbiju znači da neće imati dodatni posao zbog ovog sporazuma usled eventualne promene pravne tekovine, a kao budućoj članici EU može joj biti važno što se zaštita građana i životne sredine neće spuštati na niže standarde.
Šef ekonomskog odeljenja Ambasade SAD u Srbiji Dejvid Kšivda (David Krzywda) rekao je da je snižavanje carina, iako značajno, samo jedan aspekt Transatlantskog partnerstva. Jednako značajno je usklađivanje standarda i propisa, od čega će najveću korist imati male firme koje se teško nose sa usklađivanjima za standarde drugog tržišta.
Kšivda je ukazao da će posebna pažnja morati da se pokloni postojećim sporazumima o slobodnoj trgovini SAD, poput Severnoameričkog trgovinskog sporazuma NAFTA sa Kanadom i Meksikom i sporazuma sa Čileom i drugim zemljama. Kako je istakao, značajno je pronaći pravi način za utvrđivanje porekla robe s obzirom na to da se mnogi proizvodi ne prave isključivo u jednoj zemlji.
Član odbora Međunarodnog evropskog pokreta Bernd Hiteman rekao je da se o ovom sporazumu intenzivno vodi diskusija u EU, što je po njegovoj oceni dobro. Skup u Beogradu deo je niza skupova u evropskim gradovima, kazao je Hiteman.

Pročitajte i ovo...