Home Uncategorized NBS ponovo o bilansu svog poslovanja

NBS ponovo o bilansu svog poslovanja

by bifadmin

Povodom vesti da je ostvarila gubitak u 2013. i da u 2014. neće moći da uplati planirani deo novca u budžet, Narodna banka Srbije je za redom objavila u nedelju dva saopštenja o rezultatima svog poslovanja. U drugom NBS obaveštava javnost da su „devizne rezerve uvećane za 180 miliona evra, kupljena tona zlata, stabilan kurs i najniža inflacija u poslednjih 50 godina bilans su poslovanja Narodne banke Srbije u 2013. godini.“

U uslovima opšte ekonomske nesigurnosti na svetskom nivou i izostanka mera fiskalne konsolidacije u zemlji Narodna banka Srbije je uspela, ne samo da očuva, nego i poveća devizne rezerve, rezerve u zlatu, da plati porez na dobit pravnih lica (za nedobitne organizacije), očuva stabilan kurs i inflaciju svede na istorijski minimum.

Smatramo da je naša dužnost da ispunimo svoju zakonsku obavezu, da obezbedimo  monetarnu i finansijsku stabilnost u zemlji, što je u 2013. godini uspešno i ostvareno.

Sprečavanje malverzacija i zarade pojedinih intersenih grupa na promenama kursa, što je bio slučaj pre 2012. godine, bio je jedan od naših prioriteta, kao i obezbeđivanje stabilnosti cena kako ne bismo dozvolili da se ponovi situacija koju smo zatekli po dolasku u Narodnu banku Srbije, a to je rekordna inflacija u Evropi i potrošena milijarda i tri stotine pedeset miliona evra deviznih rezervi.

Narodna_banka_Srbije

Naš finansijski rezultat, koji će biti pokriven iz naših tehničkih rezervi, ni na koji način ne predstavlja opterećenje za poreske obveznike u Srbiji, ali nagle promene kursa i visoka inflacija su nešto što bi svaki građanin Srbije osetio na svom standardu i kućnom budžetu. Zbog toga smo uvereni da dosadašnji rezultati opravdavaju troškove jer su učinili da izostanu izdaci koje bi imali privreda, stanovništvo i država da oni nisu ostvareni.

Podsećamo i da do avgusta 2012. godine  Narodna banka Srbije nije Vladi uplatila ni jedan dinar kamate na budžetska sredstva iako je bila u obavezi da to čini mesečno‎, da je rast cena iznosio preko 12%, a kurs uz enormno trošenje deviznih rezervi oscilirao tako da ni privreda ni stanovništvo nisu mogli predvideti koliki će im biti prihodi, odnosno rashodi sledećeg meseca.

Stabilnost kursa, cena, ukupnog finansijskog sistema i makroekonomskog okruženja je od izuzetnog značaja za svakog građanina koji plaća ratu u evrima, preduzeće koje vraća kredit, investitora koji planira da ulaže, međunarodne finansijske institucije sa kojima sklapamo aranžmane i čije percepcije utiču na naš rejting na globalnom ekonomskom planu. Zbog toga smatramo da je cena te stabilnosti potpuno opravdana, naročito jer ne košta naše građane, koji bi da je ta stabilnost izostala trepeli velike troškove.

Ističemo da su netačne i  tvrdnje da je jedini put Narodna banka Srbije ostvarila gubitak 2013. godine. Ostvareni rezultati od 2006. do sada pokazuju da je Narodna banka Srbije gubitak ostvarila i 2006. i 2007. godine. Takođe, ni danas Narodna banka Srbije nije izovlovan slučaj jer su opšte ekonomske okolnosti svuda teške.  Naime, centralna banka Švajcarske je u 2013. godini zabeležila neto gubitak od 9,1 milijardi švajcarskih franaka (10,4 milijarde dolara), u odnosu na gubitak od šest milijardi franaka godinu dana ranije, odnosno u 2012. godini. Švajcarska centralna banka je zbog gubitaka obustavila isplatu dividendi, kao i uplate u državni budžet.

Pročitajte i ovo...