Home VestiIT i nauka Nobelova nagrada za „novu svetlost koja će obasjati svet“

Nobelova nagrada za „novu svetlost koja će obasjati svet“

by bifadmin

Dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku su Šuji Nakamura, Isamu Akasaki i Hiroši Amano za izum novog, energetski efikasnog i ekološkog izvora svetlosti – svetleće diode (LED) koja emituje plavu svetlost.

Upotreba ovih dioda trebalo bi da svetu donese mnogo efikasnije i trajnije alternative tradicionalnim izvorima svetlosti, navodi se u saoštenju komiteta koji dodeljuje nagrade, koje simbolično nosi naziv „Nova svetlost koja će obasjati svet“.

nobel

Bele svetleće diode, do kojih danas možemo doći zahvaljujući radu ovih japanskih načunika, emituju jaku “belu svetlost”, traju duže, znatno su štedljivije i manje štetne po našu okolinu.

Njihovo razvijanje moguće je pratiti iz dana u dan, jer postaju sve savršenije i imaju bolji svetleći efekat. Najskoriji rekord koji je postignut beleži 300 lm/W, što se može porediti sa svetlošću 18 klasičnih sijalica ili 4 fluorescentne lampe.

Kako četvrtina energije koju trošimo ide na osvetljenje, doprinos očuvanju planete i njenih resursa diodama koje su izumeli japanski naučnici je nemerljiv.

Ovakve LED lampe mogu da osvetle i krajeve naše planete u kojima živi više od milijardu i po ljudi širom sveta, a do kojih još uvek nije stigla efikasna električna energija. S obzirom na to koliko malo energije treba za njihov rad, mogu se pokrenuti i samo uz pomoć jeftine solarne energije.

Kako je Voja Antonić, montažer, pronalazač i publicista, već pisao za B&F, svetleće diode (Light Emitting Diode, ili LED), ne sadrže otrovne sastojke niti štetna ultraljubičasta zračenja, mogu da se pale i gase bezbroj puta, mehanički su skoro neuništive, lako im se reguliše snaga, a uz sve to, vek trajanja ovih rasvetnih tela je višestruko duži od svega što smo do sada imali – iznosi oko 50.000 radnih časova, što je preko 30 godina normalne upotrebe. Čak ni tada LED neće prestati s radom, nego će se jačina samo smanjiti na oko 70% početne.

Voja Antonić je toliko zainteresovan za ovu temu da je počeo da se bavi i implementacijom LED rasvete u stambenom prostoru.  Osim toga, LED rasveti posvetio čak i izložbu pod imenom „Čarolija svetleće tačke“ gde je izložio 13 njegovih LED Art instalacija, nastalih iz čiste radoznalosti i ličnog zadovoljstva.

Pročitajte i ovo...