Home VestiPolitika i društvo U svetu je sve više zaposlenih žena, a broj ministarki je upola veći

U svetu je sve više zaposlenih žena, a broj ministarki je upola veći

by bifadmin

U poslednjih 10 godina žene imaju veći pristup politici što je postepeno smanjilo jaz među polovima, objavio je Svetski ekonomski forum (WEF).

U svom godišnjem istraživanju Forum je otkrio da su izvršene “suštinske promene” u mnogim zemljama – u 105 država žene su postale “jednakije” sa muškarcima. Međutim, bilo je i zemalja u kojima se situacija u proteklim godinama pogoršala. To su Šri Lanka, Mali, Hrvatska, Makedonija, Jordan i Tunis.

Na prvom mestu liste kojoj je kriterijum ravnopravnost polova našao se Island, a na poslednjem Jemen. Nordijske države vladaju vrhom ove liste – iza Islanda nalaze se Finska, Norveška i Švedska. Najbolje rangirana afrička zemlja je Ruanda, koja se našla na sedmom mestu. Velika Britanija je pala na 26. mesto a SAD je na 20-tom.

uspesne zene

U ovom istraživanju su pored zaposlenosti i zarada kriterijumi bili i merenje političke moći, rukovodećih pozicija ali i pristupa zdravstvenom i obrazovnom sistemu.

Tako je izračunato da je na globalnom nivou broj ženskih parlamentaraca porastao za 26% a broj ministarki za 50%. Ilustrativan primer za ovu tvrdnju je npr Latinska Amerika u kojoj je veoma primetan rast broja političarki – tamo su trenutno u 3 države predsednice žene, dok je u Evropi to slučaj samo sa dve zemlje.
Izvor: BBC

Pročitajte i ovo...