Home VestiEkonomija Referentna kamatna stopa ostala ista, obavezna devizna rezerva izmenjena

Referentna kamatna stopa ostala ista, obavezna devizna rezerva izmenjena

by bifadmin

 

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 8 odsto, uz obrazloženje da se međugodišnja inflacija i dalje kreće ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja i da su na to u najvećoj meri uticali faktori s privremenim dezinflatornim dejstvom, kao što su niske cene primarnih poljoprivrednih proizvoda, snažan pad cena nafte i nizak rast regulisanih cena. Kretanje međugodišnje bazne inflacije, koja je u decembru prošle godine iznosila 2,3% i približila se donjoj granici dozvoljenog odstupanja od cilja, ukazuje na kratkoročni dezinflatorni uticaj pomenutih faktora, kaže se u saopštenju NBS.

 

Do sada preduzete mere monetarne politike i postepeno slabljenje dezinflatornih efekata po osnovu niskih troškova hrane, uz očekivane korekcije regulisanih cena, prema oceni Izvršnog odbora, doprineće da se inflacija vrati u granice cilja (4 ± 1,5%) sredinom ove godine. Na održanje niske i stabilne inflacije u srednjem roku uticaće niska domaća tražnja i niska inflacija u zoni evra.

Izvršni odbor je konstatovao da i dalje postoje rizici iz međunarodnog okruženja, koji su povećali osetljivost investitora prema ulaganjima u rastuća tržišta. Međunarodni tokovi kapitala zavisiće od karaktera monetarnih politika najvećih centralnih banaka, pre svega FED-a i Evropske centralne banke, kao i od geopolitičkih dešavanja.
Na istoj sednici doneta je i odluka o daljem smanjenju stopa po kojima banke obračunavaju deviznu obaveznu rezervu za po jedan procentni poen – sa 27% na 26% na deo devizne osnovice koju čine obaveze sa ugovorenom ročnošću do dve godine i sa 20% na 19% na deo devizne osnovice koju čine obaveze sa ugovorenom ročnošću preko dve godine. Istovremeno, izmenjena je i struktura devizne obavezne rezerve tako što je povećan deo koji se izdvaja u dinarima – sa 36% na 38% i sa 28% na 30%, u zavisnosti od ročnosti izvora finansiranja.
Ovim izmenama NBS želi da stimuliše banke da povećaju kreditnu aktivnost, snize troškove kredita i u većoj meri koriste dugoročne i dinarske izvore finansiranja.

Pročitajte i ovo...