Home VestiPolitika i društvo Svetski ekonomski forum: 2015. će biti godina konflikata

Svetski ekonomski forum: 2015. će biti godina konflikata

by bifadmin

Najveća pretnja stabilnosti u ovoj godini biće regionalni sukobi koji neće posustati tokom čitave sledeće decenije, piše u „Izveštaju Svetskog ekonomskog foruma o globalnim rizicima za 2015. godinu”. Izveštaj je objavljen uoči godišnjeg okupljanja globalne finansijske i političke elite u Davosu 21–24. januara.

Ovogodišnji, 45. po redu, Forum je organizovan pod zajedničkom temom „Novi globalni kontekst”, uz najavljeno učešće preko 2.500 zvanica, među kojima 40 lidera država i predstavnika više od 1.000 najvećih i najuspešnijih globalnih kompanija. U obrazloženju noseće teme prestižnog skupa, Klaus Švab, osnivač i izvršni direktor Foruma, upozorava da smo ”u kritičnoj situaciji, na prekretnici. Imamo dva puta ispred sebe, jedan je put dezintegracije, mržnje i fundamentalizma, a drugi put solidarnosti i saradnje”.

Iz izveštaja saznajemo da je svet nedovoljno pripremljen za suočavanje sa rizicima koji mu prete. Socijalna nestabilnost može se očekivati u Evropi, Latinskoj Americi i na Karibima, dok će loše urbano planiranje ugroziti razvoj Južne Azije, a nedostatak vode Bliski Istok i Severnu Afriku.

No, prva briga SEF-ovih analitičara jesu konflikti. Mnogi veruju da svet ulazi u novu eru konstantnog takmičenja među svetskim silama. Svuda je vidljiv rast nacionalizma, od Rusije koja je pripojila Krim, preko Indije u kojoj raste popularnost političara nacionalista, do Evrope gde zajedno sa evroskeptičnim partijama jača i ekstremna levica. S obzirom na podatak da će ekonomski rast i zapošljavanje verovatno ostati ispod pretkriznog nivoa, izgleda da će podsticaja za jačanje nacionalizma i dalje biti. Šta više, pretpostavlja se da će biti i više međudržavnih sukoba, i to posebno kroz ekonomske (ili valutne) ratove ili sajber napade.

Snaga države svuda u svetu pada, te stoga nacionalne vlasti u mnogim mestima neće biti u mogućnosti da se efikasno izbore sa korupcijom, ilegalnom trgovinom, organizovanim kriminalom i nepoštovanjem zakona. Takođe, takve države ne mogu adekvatno da se bore ni protiv ekstremizma i terorizma.

Zbog ovih i mnogih drugih pretnji za neki dan će se svetski lideri sastati u alpskom zimovalištu i debatovati na temu 50 već spremljenih inicijativa za unapređenje tekućeg poretka.

Ceo izveštaj možete pročitati ovde.

Pročitajte i ovo...