Home VestiPolitika i društvo B&F Reč nedelje: Prosveta

B&F Reč nedelje: Prosveta

by bifadmin

Odavno u našoj redovnoj rubrici Reč nedelje nismo imali pojam koji su domaći mediji tako žurno eksploatisali poput reči „prosveta“ u protekloj nedelji.

Kontinuirano loše stanje u srpskoj prosveti koje, i posle dve decenije reformi bez pozitivnih rezultata, čini da naša deca izlaze iz obrazovnog sistema poluobrazovana i nepripremljena za moderno tržište rada – sada je dostiglo kulminaciju. Masovni štrajk i skraćena ili totalno prekinuta nastava, uz pretnje resornog ministra Verbića da pobunjenim štrajkačima neće biti isplaćene ni ove crkavice od plata, dodatno će unazaditi sadašnje generacije učenika.

Prosveta 1

Unija sindikata prosvetnih radnika (USPRS) danas je zatražila pomoć od Agencije za mirno rešavanje sporova „jer ne može da nađe rešenje za svoje zahteve i štrajk koji traje već peti mesec“. Iz Ministarstva prosvete je kao odgovor došla samo neka vrsta „obećanja“ da će materijalni položaj zaposlenih u prosveti „narednih nekoliko meseci početi da se trajno rešava.“

USPRS je poslao i otvoreno pismo premijeru Vučiću jer su njegovi članovi, kako kažu, od ministra prosvete 17. marta dobili odgovor da „on nije prava adresa za pregovore o njihovim zahtevima“, te da se obrate višim instancama.

Prosveta 2

Podsetimo, tog dana su prosvetari održali jednodnevnu potpunu obustavu nastave i izašli na ulice sa pet zahteva nadležnima za njihov problem: da se hitno donese Zakon o platnim razredima; da se reši problem nezavidnog materijalnog položaja prosvetnih radnika te da se oni izuzmu od aktuelnog smanjenja plata od 10 odsto u javnom sektoru; da se zarade isplate i prosvetnim radnicima koji su štrajkovali; kao i da dođe do potpisivanja posebnog kolektivnog ugovora.

Verbić je još sredinom januara izjavio kako zahtevi prosvetara neće biti ispunjeni. „Vlada ne može da izađe u susret zahtevima prosvetnih radnika koji štrajkuju zbog novčanih izdvajanja, a to ne dozvoljava ni MMF„, rekao je tada ministar. Ovo pominjanje MMF-a, može biti da je ključni problem u čitavoj priči, imajući u vidu uslove pod kojima je Srbija dobila stend-baj aranžman iz predostrožnosti (a o kojima u januaru nije bilo ni reči).

realtime_logo (1)

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...