Home VestiIT i nauka Finansijska šteta od sajber kriminala u 2014. bila je 2,7 milijardi dolara

Finansijska šteta od sajber kriminala u 2014. bila je 2,7 milijardi dolara

by bifadmin

Broj ukupno prijavljenih slučajeva sajber kriminala u 2014. godini porastao je za 48% i dostigao broj od 42,8 miliona slučajeva sajber kriminala u svetu, piše u rezultatima istraživanja kompanije PwC za 2015. godinu o Stanju u oblasti bezbednosti informacija/podataka u svetu. Finansijska šteta prouzrokovana slučajevima ovog vida kriminala procenjena na cca. USD 2,7 milijardi, što je za 34% više nego 2013. godine.

U velikim kompanijama (sa godišnjim prometom većim od USD 1 milijarde) otkriveno je 44% više slučajeva sajber kriminala u odnosu na prošlu godinu, dok je u manjim kompanijama (sa godišnjim prometom manjim od USD 100 miliona) zabeležen manji broj prijavljenih slučajeva ovog vida kriminala.

„Broj otkrivenih slučajeva sajber kriminala je u direktnoj korelaciji sa visinom ulaganja u mehanizme zaštite od ove vrste kriminala, dok pad u broju slučajeva sajber kriminala može da ukaže na postojanje sve većeg broja neotkrivenih slučajeva narušavanja bezbednosti informacija. Meta hakera nisu više samo velike kompanije, već je njihov cilj dolaženje u posed poverljivih podataka“, kaže Mirča Bozga (Mircea Bozga), partner u Sektoru za usluge revizije finansijskih izveštaja i IT sistema u kompaniji PwC u Rumuniji.

Broj prijavljenih slučajeva sajber kriminala u odnosu na prošlu godinu je porastao, i to u Evropi za 41%, u Severnoj Americi za 11% i u Aziji za 5%. Južna Amerika je jedini region svetu u kome je zabeležen pad prijavljenih slučajeva sajber kriminala za 9%; međutim, to je posledica smanjenja budžeta za 24% namenjenog zaštiti IT sistema u regionu.

“Mnoge organizacije se suočavaju sa rizicima u oblasti sajber kriminala, međutim samo mali broj njih ima svest o tome da su možda bile ili, pak, da jesu meta napada sajber kriminalaca. U svim kompanijama rukovodstvo treba da prihvati činjenicu da su na meti hakera i da rešavanje pitanja bezbednosti sistema treba da ima prioritet u odnosu na druga pitanja”, zaključuje Armin Dinar, viši menadžer u Sektoru za upravljanje rizicima IT sistema u kompaniji PwC u Rumuniji.

Pročitajte i ovo...