Home VestiEkonomija Produktna berza: Cena pšenice pala za 4,7%

Produktna berza: Cena pšenice pala za 4,7%

by bifadmin

Povoljne okolnosti za trgovanje na tržištu žitarica trajale su veoma kratko i to na samom početku nedelje kada je realizovano preko 80% od ukupnog nedeljnog prometa. Kako je u drugoj polovini nedelje kurs dinara znatno ojačao u odnosu na euro i pogotovo dolar, izvoznička računica nije više bila toliko privlačna, pa je i promet naglo pao. Međutim i taj kratki tržišni momentum je bio dovoljan da i količinski i finansijski obim prometa u protekloj nedelji bude čak 2,9 puta veći u odnosu na prethodnu nedelju. Količinski obim prometa iznosio je 2.174 tona robe, dok je finansijska vrednost prometa iznosila 48.728.020 dinara.

Cena pšenice i dalje pada.To nije dobar poziv vlasnicima ove robe da izađu na tržište, ali mnogo je faktora na ovom tržištu uticalo na ovakav razvoj situacije. Na bazi tek jednog zaključenog kupoprodajnog ugovora preko berze u Novom Sadu, ali velikog pojedinačnog lota od 1.000 tona, izdefinisala se nova berzanska cena ove robe koja iznosi 22,00 din/kg ( 20,00 bez PDV). U odnosu na prethodnu nedelju to je pad od čak 4,76%.

Tržište kukuruza je funkcionisalo samo prva tri dana u nedelji dok naglo jačanje dinara nije bukvalno oteralo izvoznike sa tržišta. Međutim i ta tri dana su bila dovoljna da se na bazi devet kupoprodajnih ugovora formira prosečna cena trgovanja na nivou od 17,71 din/kg ( 16,10 bez PDV), što je cenovni rast u odnosu na prosečnu cenu iz prethodne nedelje od 2,61%. U posledenjih šest meseci, tačnije od 23.09.2014. godine ovo je najviša cena kukuruza. Pomenimo kao kuriozitet da je krajem novembra meseca prošle godine pšenica bila skuplja od kukuruza za oko 72%, da bi danas taj cenovni raspon pao na neki uobičajeni nivo od 24%.

Tržište soje u tekućoj ekonomskoj godini je veoma sklono cenovnim promenama. U protekloj nedelji prosečna cena je iznosila 45,32 din/kg ( 41,20 bez PDV) .To je rast od 0,49% u odnosu na prethodnu nedelju.

Na berzi u Novom Sadu protekle nedelje trgovalo se i mineralnim đubrivom KAN i to po ceni od 34,98 din/kg.

 

produktna tabele berze

 

PRODEX

Kukuruz i pšenica su apsolutno dominirali u strukturi prošlonedeljnog trgovanja na „Produktnoj berzi“. Podatak o prometovanih preko 2.000 tona poljoprivrednih proizvoda, ukazuje da su tokom nedelje registrovane značajnije cenovne promene na domaćem tržištu primarnih poljoprivrednih proizvoda.

I dok je poslednja registrovana cena soje od 41,20 dfin/kg, bez PDV-a, potvrdila njenu stabilnost u vrlo uskom cenovnom rasponu oko tronedeljenog proseka od oko 41,00 din/kg, bez PDV-a, cene pšenice i kukuruza su pretrpele značajnije promene, u odnosu na prethodnu nedelju. Ovonedeljno berzansko trgovanje pšenicom, na cenovnom nivou od 20,00 din/kg, bez PDV-a, konačno je ozvaničilo pad cene hlebnog zrna, najavljivan već duže vreme, na osnovu apstinencije na strani tražnje.

Istovremeno, tržište kukuruza je odmah početkom nedelje reagovalo na povećan interes tražnje. To se manifestovalo i kroz podatak o pojedinačno registrovanoj ceni sa početka nedelje od čak 16,20 din/kg, bez PDV-a. Do kraja nedelje cena žutog zrna je ipak blago pala u odnosu na pomenuti nivo i to na 15,90 din/kg, što je ipak i dalje više nego prošlog petka.

Ovakav rast cene kukuruza, sa pozicije PRODEX-a, nije mogao da kompenzuje pad cene pšenice. Na današnji dan PRODEX beleži indeksnu vrednost od 208,56 poena, čime je isti u padu, u odnosu na prošli petak i to za 0,71 indeksnih poena.

SVET

Valutna kretanja, pre svega slabljenje vrednosti dolara, kao i obilne zalihe uz jaku konkurenciju na međunarodnom tržištu pšenice su ove nedelje doveli do oscilacije cene fjučersa na ovom tržištu. Pažnja se posebno obraća i na stanje ozimih useva u SAD i Rusiji.

Na tržištu kukuruza cena se kretala pod uticajem likvidacije dugih pozicija od strane fondova, obilnih svetskih zaliha i velike konkurencije na međunarodnoj sceni. Trgovci sve više pažnje posvećuju vremenskim uslovima za predstojeću setvu. Špekuliše se i da bi poljoprivrednici u SAD-u, zbog visoke cene azotnog đubriva, mogli da smanje količine koje će baciti na svoje njive. Najveće polsedice bi se osetile upravo na kukuruz, što bi uz moguće smanjenje površina ograničilo ukupan rod.

U odnosu na prethodnu nedelju majski fjučers na pšenicu je skuplji za 0,94%, dok je fjučers na kukuruz pojeftinio za 3,87%.

Rast ponude zrna soje na svetskom tržištu, pre svega zahvaljujući žetvi u J. Americi, naročito Brazilu, kao i špekulacije da će u 2015. u SAD-u biti posejano više soje nego prethodne godine, dovele su do pada cena na ovom tržištu.
Majski fjučers na soju je jeftiniji za 2,91%, dok je fjučers na sojinu sačmu na CME pojefinio za 3,71%.

U Budimpešti se cena fjučersa na pšenicu nije menjala, dok je fjučers na kukuruz jeftiniji za 0,94% u odnosu na prethodnu nedelju. Majski fjučers je u Parizu u posledjnih nedelju dana poskupeo za 2,27%, za razliku od kukuruza koji je pojetinio za 0,91%.

Pročitajte i ovo...