Home VestiPolitika i društvo Sve gori odnosi između Nemačke i Grčke

Sve gori odnosi između Nemačke i Grčke

by bifadmin

Grčki premijer Aleksis Cipras pozvan je u Berlin na pregovore naredne nedelje pošto su odnosi ove dve zemlje pali na veoma niske grane. Do pogoršanja odnosa došlo je kada se tokom vikenda na Youtube-u pojavio snimak grčkog ministra finansija Janisa Varufakisa sa gostovanja u Zagrebu 2013. godine, kako navodno pokazuje srednji prst namenjen Nemcima.

Varufakis je izjavio da je u pitanju maliciozno izmontiran snimak, ali nemački mediji i stručnjaci za govor tela i dalje se bave ovom temom u pokušaju da dokažu da je snimak istinit.

Paralelno sa negativnim publicitetom pomenutog ministra ove nedelje će biti održan i samit EU koji će biti uglavnom posvećen finansijskim problemima Grčke, koja se priprema da u sredu izda tromesečne državne obveznice u ukupnoj vrednosti od milijardu evra kako bi namirila dugove koji pristižu za otplatu. Grčka vlada naime ove nedelje mora da otplati 900 miliona evra MMF-u i otkupi 1,6 milijardi evra u tromesečnim državnim obveznicama.

Jaz između najvećeg dužnika i najvežeg kreditora Unije očigledno ima dublje korene. Svima je jasno da nije u pitanju samo srednji prst.

Naime, odmah posle formiranja nove grčke vlade na sastanku Varufakisa sa nemačkim ministrom Volfgangom Šojbleom nije bilo saglasnosti ni oko čega. Šojble je nedavno optužio Varufakisa da je bio “uvredljiv” tokom pregovora o nastavku finansijskog pomaganja Grčkoj a Atina je nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova podnela zvaničnu žalbu protiv Šojblea optužujući ga da je uvredio svog grčkog kolegu. Šojble je demantovao da je nazvao Varufakisa „glupo naivnim“, kako su to izvestili neki grčki mediji.

Ali tu se verbalni sukob nije zaustavio. Šojble je vrlo brzo optužio grčku vladu da je uništila poverenje koje je ova zemlja u prošlosti izgradila.

Optužbe su nastavile da pljušte, no ipak je nemačka vlada odobrila produženje paketa pomoći Grčkoj, ali i postavila uslove za dobijanje novih sredstava – dramatičnu reformu ekonomije.

U međuvremenu, razmena oštrih reči je nastavljena.

Danas je nemački ministar finansija Volfgang Šojble izjavio da su pripadnici grčke elite, a ne Brisel ili Berlin, odgovorni za finansijsku krizu u Grčkoj.

„Kada Grčka konstantno pokušava da tvrdi da je izvor njegovih problema van zemlje, ne govori istinu svom narodu“, rekao je on.

U diskusiju se uključio i Sebastijan Kurc, ministar inostranih poslova Austrije, koji smatra da pomenute izjave upućene Nemačkoj nisu od pomoći i da je vreme za postavljanje pitanja istupanja Grčke iz evrozone.

Ostaje da se vidi da li će Aleksis Cipras na sastanku sa Angelom Merkel u ponedeljak 23. marta uspeti da zaustavi “rat rečima”, ili bar da ga ublaži.
Izvor: CNBC

Pročitajte i ovo...