Home VestiEkonomija Zabeležen rast trgovanja sojom na Produktnoj berzi

Zabeležen rast trgovanja sojom na Produktnoj berzi

by bifadmin

Na bazi 11 zaključenih berzanskih ugovora, u periodu od 18.05. – 22.05.2015.godine, na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu, prometovano je 722.917 kg listiranih poljoprivrednih proizvoda, ukupne vrednosti 20.027.911,22 dinara. Time je količinski obim prometa, u odnosu na prethodnu nedelju, veći za 32,92%, dok je vrednosni obim prometa u porastu za 66,00%. Osnovni razlog ovakvog procentualnog odstupanja rasta količinskog, u odnosu na rast vrednosnog obima prometa, je činjenica da je tokom protekle nedelje, soja imala neuporedivo značajniju ulogu u strukturi berzanskog prometa.

Za razliku od prethodne nedelje, kukuruz je u nedelji za nama, veoma slabo zastupljen u strukturi prometa. Prvu polovinu nedelje, na ovom tržišnom segmentu, obeležilo je odsustvo interesovanja kupaca za žutim zrnom, što nije dozvolilo ceni da se pomeri sa tačke od 15,00 din/kg, bez PDV-a. Ipak kraj nedelje donosi veće interesovanje na strani tražnje, što je rezultiralo skokom cene na 16,89 din/kg (15,35 din/kg, bez PDV-a). Aktuelna cena kukuruza time je u porastu, u odnosu na prethodnu nedelju i to za 2,33%.

Tržište pšenice cenovno i dalje oscilira u već viđenom cenovnom rasponu, determinisanom paritetom isporuke i kvalitetom zrna. Ovonedeljna prosečna cena od 21,17 din/kg (19,25 din/kg, bez PDV-a) niža je tek za 0,31%, u odnosu na prošlonedeljnu. Indikativan podatak za neke cenovne prognoze u bliskoj budućnosti, je da je poslednja ovonedeljna zaključena cena za hlebno zrno od 18,90 din/kg, bez PDV-a, za pšenicu dobrih kvalitativnih performansi, najniže pojedinačno zabeležena cena, još od novembra prošle godine. U prilog proceni o padu cene ide i podatak da je prometovano i nešto preko 115 tona pšenice za odloženo plaćanje u roku do mesec dana, po ceni od 19,40 din/kg, bez PDV-a, odnosno po istoj ceni po kojoj se do pre nedelju dana trgovalo uz klauzulu avansnog plaćanja.

Soja je tokom nedelje bila veoma interesantna za kupce. Prometovano je ukupno 200 tona, na osnovu čak pet berzanskih ugovora, po prosečnoj ceni od 44,81 din/kg (40,74 din/kg, bez PDV-a), što samo potvrđuje prisutnu cenovnu stabilnost sojinog zrna na domaćem tržištu, već duže vreme.

Od ostalih artikala treba pomenuti promet suncokretovom sačmom, u količini od nešto preko 42 tone, po ceni od 28,20 din/kg (23,50 din/kg, bez PDV-a), što je za 50 para skuplje nego prošle nedelje.

 

tabela sa produktne b

 

PRODEX

Sa stanovišta kretanja PRODEX-a, ovonedeljni pad cene pšenice kompenzovan je rastom cene kukuruza zabeleženog krajem nedelje, tako da ovaj berzanski indeks na današnji dan beleži indeksnu vrednost od 204,47 poena, što je za 0,50 indeksnih poena više nego prošlog petka.

SVET

Početkom nedelje došlo je do skoka cene pšenice na američkom tržištu usled zabrnitosti koju je prouzrokovao El Nino i doneo hladno vreme u severnim ravnicama, kao i obilje padavina u južnim delovima zemlje. Negde oko 45% useva pšenice je ocenjeno kao dobro/odlično, što predstavlja skok u odnosu na poršlu nedleju za 1%. Prema izveštajima USDA-a, setva kukuruza je došla do nivoa od 85% u SAD-u, što je negde u nivou petogodišnjem proseka.

Julski fjučers na pšenicu je u poslednjih nedelju dana na čikaškoj berzi poskupeo za 1,52%, dok je fjučers na kukuruz jeftiniji za 0,81%.

Setva soje je na nivou od 45% u poređenju sa prošlogodišnjim nivoom od 36%.

Fjučersi na tržištu soje su zabeležili cenovni pad. Soja sa isporukom u julu je jeftinija za 1,94%, dok je sojina sačma skuplja za 0,63%.

Pšenica je u Parizu, u odnosu na kraj prošle nedelje, skuplja za 5,11%, dok je u Budimpešti pojeftinila za 0,25%. Kukuruz je u Parizu jeftiniji za 0,32%, a u Budimpešti 1,48%.

Pročitajte i ovo...