Home VestiEkonomija Pad cene pšenice na Produktnoj berzi

Pad cene pšenice na Produktnoj berzi

by bifadmin

U istoj meri u kojoj rast cene podstiče tržište na intenzitet trgovanja, tako i pad cene generiše povlačenje tržišnih aktera sa tržišta. Upravo ovaj drugi scenario se odigrao na tržištu pšenice u protekloj nedelji, što je i bio osnovni razlog bitno manjeg prometa u odnosu na prethodnu nedelju. U nedelji za nama registrovan je količinski promet od 993 tona robe što je za 75,86% manje u odnosu na prethodnu nedelju, dok je finansijski obim prometa iznosio 27.182.240 dinara ili za 71,12% manje nego prethodne nedelje.

Statistički podatak o ceni pšenice u protekloj nedelji potpuno zamagljuje realnu situaciju na tržištu. Naime, pšenicom novog roda na novosadskoj berzi trgovalo se samo u ponedeljak i to po ceni od 19,91 din/kg (18,10 bez PDV), što je u odnosu na prethodnu nedelju rast cene od 0,41%. Međutim, sve posle toga što se dešavalo na ovom tržištu bili su jasan indiaktor da će cena padati. Naime, kupci nisu reagovali na ponude koje su znatno ispod registrovane cene, pa ni trgovanja ovom robom do kraja nedelje nije ni bilo.

Tržišne okolnosti na tržištu pšenice, ponovo su “izbacile” kukuruz u prvi plan i to kako po obimu trgovanja, tako i sa aspekta cenovnih dešavanja. Cena ove robe se kretala u rasponu od 17,00 din/kg bez PDV, pa do 17,30 din/kg. Prosečna cena trgovanja je iznosila 18,94 din/kg (17,22 bez PDV). To je za 2,58% veća cena u odnosu na prethodnu nedelju. Biće u narednom periodu interesantno posmatrati koji će tržišni faktor prevladati po svojoj uticajnosti na cenu kukuruza. Sa jedne strane nizak vodostaj Dunava u velikoj meri ugrožava izvoz kukuruza rečnim tokom do Konstance, dok sa druge strane izuzetno visoke temperature svakako negativno utiču na očekivani prinos kukuruza novog roda. Dok prvi faktor utiče na pad cene, drugi ga podstiče na rast. Koji će faktor biti jači videćemo već narednih dana.

Za razliku od tržišta žitarica gde ima još mnogo nepoznanica, ma tržištu soje je jasna situacija. Posle dvonedeljnog rasta, cena ove robe je ponovo u padu. Taj pad je veoma izražen i u odnosu na prethodnu nedelju iznosi 4,51%. Prosečna cena trgovanja je iznosila 43,07 din/kg (39,15 bez PDV). U kojoj meri će najavljeni toplotni talas umanjiti očekivanja od novog roda soje i uticati na rast cene, zavisi od dužine trajanja toplotnog udara i stepena oštećenosti useva usled toga. Sojina sačma sa 44% proteina trgovana je po ceni od 55,72 din/kg (46,44 bez PDV).

Od ostalih roba trgovano je još i suncokretovom sačmom i to po ceni od 28,92 din/kg (24,10 bez PDV).

 

trgovanje produktna

 

PRODEX

PRODEX se na kraju nedelje zaustavio na poziciji od 207,98 indeksnih poena, što je za 0,73 indeksnih poena manje nego na kraju prethodne nedelje.

 

SVET

Najnovije procene USDA-a po kom se očekuje pad domaćih ovogodišnjih zaliha kukuruza i rast svetske potrošnje, su pogurale cene ka jednogodišnjem maksimum. Sredinom nedelje je najava povoljnih vremenskih uslova, kao i kapitalizacija profita od strane tržišnih učesnika, pogurala cenu septembarskog fjučers na kukuruz na dole. Na samom kraju nedelje su nedostatak vlage i visoke temperature povoljno uticale na dalji rast cene fjučersa. Sve ovo dovoljno govori da će i u narednom periodu vremenski uslovi biti glavni faktor koji će uticati na cene, pre svega iz razloga što se kukuruz trenutno nalazi u kritičnoj fazi, na samom početku cvetanja.

Povećana procena svetskih zaliha od strane USDA-a, kao i veća ponuda usled žetve i pada izvoza iz SAD, su doveli do pada cene pšenice na čikaškoj berzi.

U odnosu na kraj prošle nedelje kukurz je u Čikagu skuplji za 0,33%, dok je pšenica jeftinija za 2,73%.

Na tržištu soje se, usled povećene procene USDA-a, početkom nedelje beležio rast cene, nakon čega je poboljšanje vremeskih uslova i jačanje dolara doveli do pada cene. U poslednjih nedelju dana fjučers na soju je pojeftinio za 0,70%, a na sojinu sačmu 0,11%.Početkom nedelje je na Euronekstu beležen pad, koji je kompenzovan skokom cena na samom kraju nedelje. U odnosu na kraj prošle nedelje, u Parizu je pšenica jeftinija za 1,15%, a kukuruz za 0,68%. U Budimpešti je pšenica jeftinija za 4,08%, dok je kukuruz imao rast od 1,74%.

Pročitajte i ovo...