Home VestiEkonomija Rast trgovanja WTI sirovom naftom bez obzira na trend pada cena

Rast trgovanja WTI sirovom naftom bez obzira na trend pada cena

by bifadmin

Kako se cene sirove nafte približavaju svom najnižem nivou od 2009. godine, hedž fondovi preslažu svoje pozicije očekujući dalji pad cena u narednim nedeljama. Ulagači koji pak trguju finansijskim derivatom ‘exchange traded products’ (ETP) zauzimaju pozicije za kupovinu (long) sirove nafte.

Odnos između pozicija za kupovinu (long) i prodaju (short) koje drže hedž fondovi i veliki finansijski igrači za sirovu naftu iz SAD-a dostigao je 1,6, što znači da za svaku poziciju prodaje (short) postoji samo 1,6 onih za kupovinu (long), pojašnjava Ole Hansen, šef sektora Strategija roba u Sakso Banci. Ujedno dodaje da je to istorijski vrlo nizak odnos, sličan situaciji kada je cena WTI sirove nafte bila na samo 32,40 dolara za barel, još 2009. godine.

Ovi taktički investitori u narednom periodu očekuju rast zaliha u SAD-u, kao posledicu sezonskog efekta, a istovremeno ne postoje naznake smanjivanja proizvodnje, pa su u skladu s tim zaključili da cena mora i dalje da pada. Situaciju zaokružuju globalni trendovi, gde članice OPEC-a već sada proizvode više sirove nafte nego što je planirano, s pretpostavkom da će početkom 2016. proizvodnja dostići 33 miliona barela dnevno. Značajan uticaj na ova kretanja imaju i najnoviji događaji u Kini s devalvacijom juana kao i usporavanje japanske privrede.

Naime, WTI nafta je već dostigla najnižu vrednost u poslednjih šest godina i Hansen predviđa da će se cena kretati oko 39 do 40 dolara za barel ali upozorava na dalji pad i mogućnost da će stići do neverovatnih 32,40 dolara za barel, cena koja je poslednji put bila aktuelna kada je nastala kriza izazvana propašću banke Lehman Brothers u decembru 2008. godine.

Nafta je veoma popularna među investitorima jer, bez obzira na političku nestabilnost i druge uspone i padove u pojedinim državama ili regionima, uvek negde postoji tražnja za crnim zlatom, pa trgovci mogu da profitiraju na kretanju cene ili zaštititi (hedžovati) svoje portfelje. I to čak i u situacijama kada cena pada (bear market), kao što se vidi iz trenutnih pokazatelja na finansijskom tržištu. Osim ETP-ova, iz Sakso Banke poručuju da je jasno da ulagači vrlo intenzivno trguju i CFD-ijevima (ugovorima na razliku) jer taj finansijski derivat takođe nudi mogućnost ostvarenja profita na tržištu na kome cene padaju.

Naime, CFD-ijevi su relativna novost na tržištu i vrlo zanimljivi ulagačima koji su okrenuti dnevnom trgovanju jer im omogućava da izvuku maksimum iz volatilnosti na tržištu i to brzo, bez čekanja, u skladu sa novim obrascima ponašanja koje je donela internet revolucija. Mali ‘ulagači drugog milenijuma’ prihvatili su taj finansijski instrument jer mogu da učestvuju na finansijskom tržištu ravnopravno sa najvećim hedž fondovima.

Ovde se zarada ostvaruje i na uzlaznim i na padajućim cenama, a hedž fondovi sada preferiraju ‘short’ pozicije. Ipak, kao što je to slučaj sa profesionalnim fondovima, mali trgovci isto tako moraju da razumeju kretanja na tržištu i svoju izloženost i da dobro znaju da procene rizike, poručuju iz danske investicione banke.

Pročitajte i ovo...