Home TekstoviB&F Plus Potpuni prelazak na energiju iz obnovljivih izvora moguć je do 2050.

Potpuni prelazak na energiju iz obnovljivih izvora moguć je do 2050.

by bifadmin

Prelazak na korišćenje energije iz obnovljivih izvora u procentu od 100% moguć je do 2050. godine bez ekonomskih gubitaka, i zavisi isključivo od političke volje, objavio je Greenpeace u svom novom izveštaju „Energy Revolution 2015“.

Potpun prelazak na „zelenu energiju“ otvorio bi nova radna mesta i mogao bi biti troškovno konkurentan industriji fosilnih goriva. Šta više, uštede u budućim troškovima goriva komotno bi pokrile potrebne investicije, stoji u pomenutom izveštaju.

Potrebna dodatna ulaganja u obnovljive izvore do 2050. godine prosečno bi iznosila oko bilion dolara godišnje. S obzirom na činjenicu da obnovljivim izvorima nije potrebno gorivo, godišnje uštede bi iznosile 1.07 biliona dolara čime se u potpunosti pokrivaju troškovi potrebnih investicija.

U pogledu radnih mesta, industrija solarnih fotonapona mogla bi do 2030. da zaposli 9.7 miliona ljudi, što je više nego deset puta više od današnjeg stanja, odnosno isto toliko koliko je danas zaposleno u industriji uglja.

U razdoblju od 15 godina udeo obnovljivih izvora u proizvodnji električne energije mogao bi se utrostručiti, sa sadašnjih 21% na na 64% – tako da bi gotovo dve trećine električne energije u svetu dolazilo iz obnovljivih izvora. Čak i uz ubrzani rast zemalja poput Brazila, Kine i Indije, emisije CO2 mogle bi se do 2030. smanjiti sa trenutnih 30 gigatona na 20 gigatona godišnje.

Sven Teske iz Greenpeacea, glavni autor izveštaja, kaže: „Industrije solarnih i vetroelektrana sazrele su i sada su troškovno konkurentne sa fosilnim gorivima. Vrlo je verovatno da će u narednoj deceniji prestići industriju uglja u pogledu radnih mesta i isporučene energije. Odgovornost je industrije fosilnih goriva da se pripremi i prilagodi promenama na tržištu rada. Obnovljiva energetika ne treba subvencije, ali vlade moraju upravljati procesom demontiranja industrije fosilnih goriva koja se brzim koracima kreće u pravcu beznačajnosti. Svaki dolar uložen u nove projekte fosilnih goriva je kapital visoke rizičnosti koji bi mogao završiti kao promašena investicija“.

Ceo izveštaj možete pogledati na ovom sajtu.

Pročitajte i ovo...