Home TekstoviB&F Plus Nova otkrića o finansijskim malverzacijama pre 2011. godine u Vatikanu

Nova otkrića o finansijskim malverzacijama pre 2011. godine u Vatikanu

by bifadmin

Finansijski istražitelji u Vatikanu sumnjiče departman Svete stolice čiji je zadatak da nadgleda njenu investicionu delatnost, za pranje novca, insajdersko trgovanje i manipulacije na tržištima. Prema navodima Rojtersa, poverljivi dokumenti o kriminalnim aktivnostima koje su se dešavale u periodu između 2000. i 2011. godine, prosleđeni su italijanskim i švajcarskim zvaničnim istražiteljima jer su se neke od tih aktivnosti odvijale baš u ovim zemljama.

Naime, dok su mediji pratili šta se dešavalo u vatikanskoj banci, koja je decenijama smatrana jedinim centrom finansijskog poslovanja ove enklave, departman pod nazivom Administracija baštine Svete stolice (APSA) radio je po sopstvenim pravilima.

Ovaj departman je inače neka vrsta finansijskog odeljenja koje upravlja nekretninama koje su u posedu Svete stolice, isplaćuje zarade zaposlenima u Vatikanu a ponekad funkcioniše i kao HR odeljenje. Jedna od njegove dve divizije se bavi i finansijskim i berzanskim portfolijom Vatikana. Postoji sumnja da je baš ova divizija počinila navedena krivična dela, odnosno da su uz njenu saglasnost ista učinjena.

To je naime pokazala interna istraga koju je inicirao Papa Francisko u nameri da iskoreni finansijske malverzacije ali i da kazni one kardinale koji su ih sprovodili a sada žele da zaborave svoju “ružnu prošlost”.

Pomenuta istraga pokazala je da je izvesni Đampjetro Natino (Giampietro Nattino), predsedavajući Finat Juroamerike, privatne italijanske banke, koristio APSA račune za ličnu trgovinu na italijanskom finansijskom tržištu, kao i da je prebacio preko dva miliona evra u Švajcarsku. Po vatikanskim pravilima Natino čak nije smeo ni da ima račune kod APSA-e, a kamoli da ih koristi za ove namene.

Međutim ispostavilo se da je on radio još mnogo stvari preko ovih računa, pa čak i kupovao akcije pre nego što su drugi investitori imali ikakva saznanja o njima. Odnosno, da se bavio insajderskim trgovanjem.

U izveštaju još piše da su nadležni u APSA-i morali biti upućeni u bar neke od ovih prekršaja, ako ne i umešani u njih. Glavni za kontrolu ove divizije od 2002. do 2011. bio je kardinal Atilio Nikora (Attilio Nicora), koji je sada u penziji i koji nije želeo da komentariše rezultate ove istrage.

 

 

Izvor: CNBC

Pročitajte i ovo...