Home TekstoviB&F Plus Ovogodišnji WEF u Davosu pod znakom „Četvrte industrijske revolucije“

Ovogodišnji WEF u Davosu pod znakom „Četvrte industrijske revolucije“

by bifadmin

Kada sutra počne u malom ski centru, gotovo seocetu, Davosu, još jedan u nizu Svetskih ekonomskih foruma, posmatračima će najteže biti da „proniknu“ u bit ovogodišnjeg WEF-a. Već sada je jasno da će se zvanične debate vrteti oko problema tzv Četvrte industrijske revolucije, dok će iza zavesa panela pritisak biti na „razbijanje filozofije pohlepe najbogatijih“ sa jedne strane i na „mozganje“ kako pokrenuti rast kineske ekonomije.

Ukoliko cena nafte na svetskom tržištu nastavi da pada, ukoliko Rusija totalno „zatvori“ slavine i prestane da pozajmljuje novac najsiromašnijim državama i ako se rast kineske ekonomije i investicije u domenu nekretnina ne pojačaju – svet će se naći pred jako ozbiljnim problemima. Bankari u sadašnjim prognozama ne isključuju ni veće globalne oružane sukobe.

Bit Četvrte industrijske revolucije pojasnio je predsedavajući i osnivač WEF-a prof. Klaus Švab rečima: „To je nešto totalno novo i prožima svojom tehnološkom fuzijom sve a prisutno je u fizičkom, digitalnom i biološkom svetu. Ova revolucija otvara ne samo nebrojene nove mogućnosti, već svakako ima i suštinski dramatične posledice po ukupan globalni politički, socijalni i ekonomski sistem. Brzina, dimenzije i sistemska priroda ovih transformacija imaju potencijal da poremete sve sektore i postavljaju pred nas pitanje suštine ljudske prirode i identiteta.“

Da li je nametanje teme o novoj industrijskoj revoluciji pokušaj da se upozore politički lideri i vlasnici kapitala na „sveobuhvatnost i dubinu“ problema sa kojima se svet današnjice suočava i potrebu hitnog, korenito novog, pristupa u rešavanju nesuglasica pre nego se zagazi u „ambis bez povratka“?

Umesto da je akcenat evropskih medija na novoj industrijskoj revoluciji, veći publicitet u vezi sa Svetskim ekonomskim forumom daje se studiji WEF-a i Oxfama u kojoj je navedeno da „62 osobe poseduju toliko kapitala koliko 2/3 sveta“.

„Ovo niti je nova informacija, niti je nešto posebno senzacionalna“, kažu bankari u Davosu i dodaju: „Zašto mediji to sada baš potenciraju? Da li je razlog sve uočljiviji galop „četiri jahača apokalipse“ uz pratnju „majke pohlepe“ koji polako ali sigurno vode čovečanstvo u ambis? I pri tom ruše sve puteve iskrenog dijaloga Amerike i BRIKS država.“

Na ovogodišnjem WEF-u od najavljenih 2.500 lidera iz sveta biznisa i politike, kao i 40 šefova država ili vlada, uočljiv je izostanak američkog, ruskog i kineskog predsednika.

To znači, kažu prisutni ovde u Davosu, da će pažnja prisutnih biti na izlaganjima šefice MMF-a Kristine Lagard, Maria Dragija, predsednika ECB-a, te guvernera centralnih banaka Kanade, Engleske, Japana, Rusije i Švajcarske.

Podseća se da je „Dragi kupio vreme političarima iz Evrope da sprovedu reforme. Oni to još uvek ne čine. To znači da je opstanak EU pred ozbiljnim znakom pitanja“. Uz nove turbulencije koje u datim uslovima može izazvati pomeranje ili snižavanje kamatnih stopa američkog FED-a, stvari vrlo brzo mogu izmaći kontroli.

Čemu onda debata o Četvrtoj industrijskoj revoluciji kada 2/3 sveta tone u sve dublje siromaštvo i kada su dostignuća tog novog tehno doba, poput e-booka, misaona imenica za mnoge koji nemaju niti hranu, niti odeću i obuću?

 

 

Zoran Vitorović, Davos

Pročitajte i ovo...