Home VestiEkonomija Jakobsen: Nastup Dženet Jelen pred Kongresom nije oduševio

Jakobsen: Nastup Dženet Jelen pred Kongresom nije oduševio

by bifadmin

Jučerašnje svedočenje pred Kongresom pokazalo je najgoru stranu američke politike i njenog centralnog bankarstva – političari su bili neučtivi i uglavnom nisu imali pojma – jedan od senatora je čak tvrdio da je kamatna stopa uvećana za 28% tokom ove godine, navodi u najnovijoj analizi glavni ekonomista Sakso banke, Stin Jakobsen (Steen Jakobsen).

On međutim dalje navodi da ga ovo podseća na južnoafričkog predsednika, koji ne pravi razliku između hiljada i milijardi. Finansijska i numerička nepismenost predsednika Zume je jedna stvar, ali je nešto mnogo gore kada je predsednica Federalnih rezervi od toliko male koristi i na momente deluje toliko zbunjeno i uplašeno. Jakobsen zaključuje da je siguran da je Jelenova odličan teoretičar ekonomije, ali je njeno svedočenje u sredu verovatno bio najgori iskaz jednog iskusnog centralnog bankara koji je ikada video!

Po mišljenju Jakobsena to zaista predstavlja veliki problem. Fed je na sastanak došao sa veoma malo kredibiliteta, a takav „nastup“ nije pomogao da se utisak poboljša. Naprotiv, ostaje nejasno kako centralni bankari nameravaju da pomognu tržištu. Jedan od senatora je primetio: „Koje su to alatke o kojima stalno govorite – kamate su svejedno oko nule?“. Šta je Jelenova odgovorila? „Pa, možemo duže ostati pri niskim kamatama…“

Jakobsen dalje navodi da je jasno da će predsednik ECB, Mario Dragi, pokušati da dobije nešto više medijskog prostora, a isto će učiniti i Banka Japana. Međutim, ukoliko sve ovo nije od koristi, pita se on, zbog čega su berze bile u uzletu dobar deo dana u sredu? Bankarski sektor je kupljen glasinama da će ECB otkupljivati dugove banaka ….

„Da li bi ECB mogla da proširi svoj program otkupa aktive tokom sledećeg meseca i njime obuhvatiti dugove korporacija u nastojanju da pomogne bankama u evrozoni?“ U svom najnovijem izveštaju, nezavisna američka kompanija koja pruža savetodavne usluge investicionim bankama Everkor ISI (Evercore ISI) iznosi mišljenje da hoće.

„Smatramo da je sve verovatnije da će ECB svoj program kvantitativnog popuštanja tokom marta proširiti na polje dužničkih hartija korporacija. To bi bio način da se suprotstavi povećanju premija na kreditni rizik, što bi s druge strane doprinelo pritisku na tržište kapitala, pre svega na deonice banaka“, kaže se u izveštaju ove investicione banke.

“Otkup dužničkih hartija bi direktno smanjio razlike u ceni na ova dugovanja, dok bi se indirektno izvršio pritisak nadole na prinose obveznica banaka i na nefinansijske obveznice sa visokim prinosom preko efekta na rebalanse portfolija,“ dodaje se u izveštaju.

Everkor ISI smatra da je vrlo verovatno da će ECB uvesti dodatne mere kojim se podržava finansiranje banaka komplementarno nastojanju da se pomogne u stabilizaciji banaka evrozone.

“Mislimo da ECB neće u pravom smislu otkupljivati dugovanja. Međutim, jedna jasna mogućnost bi bila da se poveća kvantitativno popuštanje kod pokrivenih obveznica, što će omogućiti bankama da spakuju više aktive i da je prodaju ECB,” kaže se u izveštaju. “Drugi način bi bio da se sprovede dodatna serija ciljanih operacija dugoročnog refinansiranja garancija u prikupljanju finansijskih sredstava na privatnom tržištu.”

Jakobsenov kolega iz Sakso banke direktor sektora Strategije na deviznom tržištu Džon Hardi (John Hardy) se takođe osvrnuo na obraćanje Dženet Jelen, navodeći da predsednica FED-a u svom jučerašnjem obraćanju nije uradila ništa da podstakne poverenje u svetsko tržište i da je iznenađujuće bilo to koliko je potrebno tržištu da shvati da se upravo to dešava.

Hardi navodi da nije bilo jasno sve do kraja njenog obraćanja, tokom dela posvećenog pitanjima i odgovorima, a možda i kasnije je tek postalo jasnije da je Jelen samo klimala glavom o rizicima koji proizilaze iz pogoršavanja finansijskih uslova i da to nije ono što je tržište zahtevalo. Niti je deo za pitanja i odgovore izazvao poverenje u kredibilitet Fed-a.

Odnos američkog dolara i japanskog jena je izgleda preuzeo štafetu i upustio se u trku pre nego što je juče generalni osećaj poverenja počeo da ispašta, a opšti utisak je opet taj da su smernice Centralne banke nedovoljne da pokrenu tržište i da je politika razmimoilaženja bez šanse za uspeh, ističe Hardi.

Moglo bi se pomisliti da bi manje pomirljiv ton nego što se nadala Jelen pružio bolju podršku za odnos USD/JPY. Ali je u našem vrlom novom svetu, jasno da ih nešto drugo pokreće, a mi se još uvek prilagođavamo na činjenicu šta to znači kada su centralne banke sve manje u stanju da napreduju u željenom pravcu.

Teško je zamisliti moćan preokret koji bi pokrenula Jelen posle njenog jučerašnjeg izlaganja, jer kako izgleda ona daje slabe rezultate kada je u centru pažnje, što znači da bi poverenje kod investitora prilikom trgovanja moglo da nastavi da se koleba. Pored USD/JPY krize, za opšte razumevanje osećanja rizika nastavljamo da gledamo ka izuzetnoj oblasti od 1.815 poena na američkom indeksu berze S&P 500, koji je do sada preživljavao nedavne napade, zaključuje Džon Hardi.

Pročitajte i ovo...