Home VestiPolitika i društvo Globalizacija ili regionalizacija?

Globalizacija ili regionalizacija?

by bifadmin

“Budućnost sveta između globalizacije i regionalizacije” biće tema ovogodišnje, 12. Međunarodne konferencije Evropskog centra za mir i razvoj Univerziteta za mir Ujedinjenih Nacija – međunarodne obrazovne i istraživačke organizacije iz akademskog sistema UN. Konferencija će biti održana 28. i 29. oktobra u prostorijama Skupštine grada Beograda.

Pojava novog hladnog rata, zaoštravanja odnosa između Ruske Federacije i SAD, teškoće sa kojima se suočava Evropska Unija, migrantska kriza i nepovoljan razvoj događaja na Balkanu biće neke od nosećih tema Konferencije. O dramatičnim globalnim i regionalnim promenama i njihovom uticaju na Balkan, kao i o uticaju globalizacije na svetski mir i razvoj diskutovaće ugledni naučnici, političari, diplomate i verski velikodostojnici iz Evrope, SAD, Japana, Kine, Indije, Australije itd.

I ova, kao i prethodnih 11 ECPD konferencija održanih u Beogradu, Miločeru i na Brionima, akcenat stavlja na nacionalno-međuetničko pomirenje, versku toleranciju i ljudsku bezbednost na Balkanu.

Konferencijom će predsedavati Nj.E Federico Mayor, Predsednik Saveta ECPD i dugogodišnji generalni direktor UNESKO, i Nj.E. prof. dr Erhard Busek, raniji Vice Kancelar Austrije i glavni koordinator Pakta za stabilnost Jugoistočne Evrope. Učesnicima će se obratiti i Nj.E. Sir James Mancham, predsednik Globalnog svetskog Saveta za mir (inače osnivač i prvi predsednik Republike Sejšeli), Prof. dr Johan Galtung, osnivač i dugogodišnji Predsednik međunarodnog Instituta za mirovna istraživanja sa sedištem u Oslu, i drugi.

Akademik prof. dr Negoslav P. Ostojić Izvršni direktor ECPD ističe da je cilj i obaveza ECPD Univerziteta za mir UN, kao međunarodne organizacije, da u kapacitetu institucije naučnoistraživačkog i obrazovnog karaktera pomogne u sagledavanju brojnih izazova pred regionom i svetom i da u kontinuitetu daje svoj doprinos rešavanju regionalnih i globalnih problema.

Pročitajte i ovo...