Home VestiPolitika i društvo Ove profesije su najugroženije zbog napretka tehnologije

Ove profesije su najugroženije zbog napretka tehnologije

by bifadmin

Već smo pisali o razvoju tehnologije i opštoj automatizaciji kao riziku za mnoga radna mesta, a sada je to upozorenje stiglo i iz Britanije. Naime, zaključak istraživanja koje je protekle dve godine sprovođeno kroz analizu 79 miliona oglasa za posao je da su tri najugroženije profesije prevodioci, pomoćnici u apotekama i turistički agenti.

No, nisu za sve ovo krive mašine, već i društvene i mentalitetske promene koje njihova upotreba sa sobom nosi. Na primer, sve veći broj ljudi preko interneta istražuje lokacije za odmor i direktno uplaćuje putovanja, što smanjuje potrebu za turističkim agentima.

Pretraživač poslova Adzuna je za potrebe pomenutog istraživanja analizirao mnoštvo oglasa za posao u Britaniji i došao do zaključka da je od 20 industrija u padu čak 13 njih taj pad zabeležilo zbog sve intenzivnije automatizacije. Prevodioci, pomoćnici u apotekama i turistički agenti samo su deo te priče, jer se ona nastavlja i na inženjere dizajna i analitičare u IT podršci.

Problem automatizacije polako nagriza i neke kreativne sektore koji su do sada bili smatrani potpuno zaštićenima. To uključuje ilustratore, animatore i pisce. Novinske agencije nakon inicijalnih testova sve više koriste i automatizovano pisanje tekstova (za sada samo za finansijske i sportske izveštaje), a tu su i automatizovani prevodioci.

Čiji su onda poslovi sigurni? Zaposlenih u salonima za nokte, osoba koje rade u fizičkom osiguranju prodavnica, kuhinjskog osoblja, vozača viljuškara i kuvara, bar sudeći prema broju oglašenih poslova. Jasno, neki od ovih poslova često rastu samo zato što je ceo sektor uspešan, no neke od profesija rastu i zbog napretka u tehnologiji.

 

Izvor: Tportal

Pročitajte i ovo...