Home TekstoviB&F Plus Pčelari će sami plasirati svoj proizvod kako bi postigli fer cene

Pčelari će sami plasirati svoj proizvod kako bi postigli fer cene

by bifadmin

Livadski, lipov, bagremov, cvetni, suncokretov med iz Srbije uskoro će se naći na policama kako domaćih tako i inostranih trgovinskih radnji i marketa pod istim brendom – Naš med. To će biti omogućeno, zahvaljujući pogonu za prikupljanje i plasman meda, za koji je pre neki dan u Rači postavljen kamen temeljac. Izgradnja će zvanično, rekli su za eKapiju u Savezu pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), početi za oko nedelju dana, a završetak se očekuje do kraja godine.

Fabriku meda u Rači, podsetimo, SPOS gradi u saradnji sa opštinom Rača, koja je od 32 lokalne samouprave ponudila najbolje uslove, te je izabrana da bude dom ovog pogona.

Prvu fabriku ovakvog tipa u Srbiji, kapaciteta oko 3.000 tona godišnje, inicirali su pčelari koji će njenom izgradnjom, kako ističu u SPOS-u, omogućiti fer cenu meda na tržištu, a svojevrsni pogon prikupljaće i plasirati med pčelara sa teritorije cele Srbije.

Ideja je da pčelari sami plasiraju svoj med, bez posrednika i ucena nekorektnih otkupljivača, te da tako postignu realnu cenu za svoj proizvod, u odnosu na sadašnje nerealno niske cene koje nude otkupljivači, navode.

Kako je istaknuto i na postavljanju temelja za fabriku u Rači, srpski pčelari su već decenijama potcenjeni na domaćem tržištu, a upravo niska otkupna cena meda, koju već godinama kao takvu nude otkupljivači, jedan je od najvećih problema.

Rodoljub Živadinović, predsednik SPOS-a, ističe da će novi pogon štititi sve srpske pčelare i omogući im fer tržišne uslove, a svima koji budu želeli da svoj med prodaju preko pogona, ponudiće realne cene.

“Pčelari su u velikim problemima u Srbiji. Nemaju mogućnost da prodaju med direktno, a otkupljivači snižavaju cene”, ističe on.

To potvrđuje i proizvođač Aleksandar Ranković iz Đurđeva, koji se nada da će sa novim pogonom, cena meda biti stabilna i da srpski pčelari neće više biti meta ucenjivača.

“Imali smo problem 2015. kada smo dali izvesnu količinu meda određenom otkupljivaču. Dogovorili smo jednu cenu, a otkupljivači su nam platili po drugoj. Ugovorena cena bila je, naime, 4,5 EUR a plaćeno nam je 4. Kao razlog su naveli da se plaćanje vrši nakon merenja iako smo pre toga predali med, uradili analizu, i zapečatili burad po dogovorenoj jednoj ceni”, objašnjava za eKapiju Ranković, koji je uveren da će cena meda izgradnjom ovog Pogona biti stabilnija.

 

 

Izvor: eKapija

Pročitajte i ovo...