Home VestiEkonomija Kraj najdužeg perioda rasta vrednosti američkih akcija u istoriji?

Kraj najdužeg perioda rasta vrednosti američkih akcija u istoriji?

by bifadmin

U prošlu sredu je došlo do naglog pada na američkom tržištu akcija. Cena 500 najvećih akcija je u proseku pala za 4 odsto, a SP500 indeks se trenutno nalazi 6,5% ispod rekordno visoke vrednosti dosegnute krajem prošlog meseca. Deo analitičara i investitora na finansijskim tržištima smatra da je to samo početak mnogo većeg pada do kojeg će doći u idućim godinama.

Veliki pad će pre ili kasnije nužno doći, jer su berzanski indeksi po nekim parametrima pre pada bili na najprecenjenijim nivoima u istoriji. Period rasta je takođe bio najduži u istoriji. Američke akcije su bez značajnijeg pada rasle 9,5 godina, pri čemu im je cena u proseku porasla 335%.

Kako to inače biva, zajedno s padom njihove vrednosti došlo je i do pada cene nafte, te do porasta cene zlata i obveznica, što ukazuje da investitori svoj kapital iz rizičnijih instrumenata prebacuju u sigurna utočišta. Na Forex tržištu je došlo do naglog jačanja japanskog jena, koji je jedna od valuta koje jačaju u nesigurnim vremenima.

Dolazi li do recesije?

Ekonomski podaci to za sad ne pokazuju, no sve veći broj ekonomista smatra da bi do recesije moglo doći krajem 2019. ili 2020. godine. To verovatno neće biti duboka i dugotrajna recesija kao poslednja, ali dovešće do značajnog pada cena akcija.

Budući da je za izračunavanje BDP i inflacije u nekoj zemlji potrebno da prođe nekoliko nedelja ili meseci nakon perioda koji se posmatra (a jedan mesec ili kvartal nije pouzdan podatak da se u nekoj ekonomiji događa velika promena), ekonomisti, centralni bankari i političari najčešće mesecima odbijaju da priznaju da se situacija pogoršava. Za veliki pad na berzama krive špekulante, koji neopravdano i namerno ruše cene i šire paniku, a za štednju u bankama tvrde da je sigurna. Nakon što priznaju da je kriza stigla, veliki deo pada na berzama je već odrađen i za reakciju je tada kasno.

Profesionalni investitori su svesni kašnjenja u službenim podacima, stoga na temelju tzv. vodećih indikatora procenjuju je li realno očekivati nastavak rasta ekonomije, pa i vrednosti akcija. Jedan od tih indikatora je inverzija krive prinosa na državne obveznice, a kada su u pitanju američke obveznice, uskoro bi po prvi put posle 2007. godine kratkoročne kamatne stope mogle da postanu više od dugoročnih, nakon čega tradicionalno u roku godinu do dve dođe do recesije.

Još jedan signal da se situacija pogoršava su najave centralnih bankara o visini referentnih kamatnih stopa. Za sad sve važnije centralne banke na svetu planiraju početak ili nastavak dizanja kamatnih stopa, stoga ovaj indikator za sad ne daje signal za zabrinutost.

Kako ulagati pred recesiju?

Oni koji više preferiraju aktivno trgovanje na finansijskim tržištima mogu čak i po padu vrednosti akcija, berzanskih indeksa i nafte ostvariti profit. To se radi pomoću „short sellinga“ – mogućnosti koju nudi svaka ozbiljnija brokerska kuća. Radi se o sklapanju ugovora o pozajmici akcije (npr. Facebook-ove), prodaji po sadašnjoj ceni od 153,00 USD, te kasnijoj kupnji po nižoj ceni (npr. 100 USD), pri čemu investitoru ostaje profit od 53,00 USD po akcija, umanjena za naknadu za takvu uslugu.

Investitori koji više preferiraju pasivno ulaganje mogu odabrati dva pristupa – prodati akcije i svoje učešće u investicionim fondovima, staviti novac na štednju i pričekati pad vrednosti na berzama od nekoliko desetina odsto, i za nekoliko godina kupiti akcije po nižim cenama od trenutnih. Drugi pristup je ulaganje u zlato i srebro, kojima vrednost po pravilu raste kada akcijama pada. Naime, u krizama padaju kamatne stope, pa je štednja u bankama neisplativa, a postoji i mogućnost bankrota banke, zbog čega investitori masovno kupuju plemenite metale, koji se oduvek dokazuju kao najsigurnija svetska valuta. Zbog ograničene količine zlata na raspolaganju, i velikog interesa kupaca, cena mu u takvim situacijama raste. U zlato se može uložiti na način da se kupe fizičke poluge ili zlatnici, ali i putem finansijskih izvedenica na zlato – koje omogućavaju vrlo jeftino kratkoročno trgovanje plemenitim metalom i mogućnost trgovanja praktično u svako doba dana ili noći.

Izvor: Admiral Markets

Pročitajte i ovo...