Home VestiEkonomija OECD smanjio prognozu rasta svetske ekonomije

OECD smanjio prognozu rasta svetske ekonomije

by bifadmin

OECD je opet smanjio prognozu rasta globalne ekonomije upozorivši da bi produžetak trgovinskog rata i Brexit mogli nastaviti da prave ozbiljne probleme celoj planeti. Ova organizacija očekuje da će u 2019. i 2020. godini svetska privreda imati prosečan rast od 3,3 odsto, odnosno 3,4 odsto. U najnovijoj prognozi rast za ovu godinu smanjen je za 0,2 procentna poena a za narednu za 0,1 odsto.

Nesigurnost će se osećati u Evropi zbog rastanka EU i Ujedinjenog Kraljevstva, piše u saopštenju OECD-a, a posebno ukoliko taj razlaz bude haotičan. Međutim, i uzročnik ove krize, Engleska, mogla bi, ukoliko ne postigne dobar dogovor sa Unijom, pasti u recesiju sa rastom manjim od 1 odsto po prvi put od početka globalne ekonomske krize. No, ni postizanje dogovora nije garancija da će britanska ekonomija rasti.

Na ekonomije SAD i Kine uticaće njihovi politički i trgovinski odnosi, kao i do sada. Ove dve države od početka svog konflikta beleže lošije poslovne rezultate, koji bi se mogli produbiti.

Još neke zemlje pokazuju znake slabosti, poput Italije u kojoj su uočljivi znaci početka recesije. Za Nemačku je više nego prepolovljena prognoza rasta, sa 1,6 odsto na 0,7 odsto, mada se brzo očekuje poboljšanje situacije i rast od 1,1 odsto već u 2020. godini. Ovu zemlju, veoma okrenutu izvozu, mogao bi teško pogoditi pad gobalne tražnje zbog gore navedenih izazova.

Pročitajte i ovo...