Home Posle 5 Lečenje vazduhom iz košnica na Zlatiboru

Lečenje vazduhom iz košnica na Zlatiboru

by bifadmin

Užičanin Sreten Obućina otvorio je ovog meseca prvu apikomoru na Zlatiboru za lečenje vatduhom iz košnica, spojivši, kako kaže, tradicionalni istočnjački način lečenja sa savremenom tehnologijom.
Obućina objašnjava da je košnica prirodna apoteka i u mnogim zemljama Evrope je sve populranija ova vrsta terapije. U Nemačkoj, Švajcarskoj i Austriji postoji već odavno, u Sloveniji je od skoro krenulo masovno korišćenje apikomora, a ovaj koncept lečenja počeli su da priemnjuju i u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini. Kod nas je tek u povoju – apikomora ima na Fruškoj Gori, u Kraljevu, Prijepolju, kao i u samom Užicu, piše portal Agorklub.
Pošto je pčelar od detinjstva i ceo život je proveo sa pčelama, Obućina je počeo da se interesuje i za apikomore. „Stupio sam u kontakt sa eminentnim ljudima iz oblasti pčelarstva kao što su profesor Mićo Mladenović, koji je apiterapeut i profesor na Poljoprivrednom fakultetu, sa mikrobilogom profesorkom Mirjanom Jovanović i s profesorkom Vericom Milojković iz Niša, predsednicom Srpskog apiterapeutskog društva. Saznao sam i kakva je zakonska regulativa i da se rad apikomore tretira na isti način kao prodaja meda i drugih pčelinjih proizvoda“, kaže Obućina.
Prema njegovim rečima, terapija vazduhom iz košnice predsavlja tipično banjsko lečenje i odavno se primenjuje u kinsekoj medicini, kao i u Rusiji. Pčele svojim kretanjem i radom u košnici proizvode aerosol. On sadrži eterična ulja propolisa,  meda i voska, matičnog, pčelinjeg i trutovog mleča, perge (pčelinji hleb) i druge aromatične materije.
Svi ti sastojci se oslobađaju iz košnice, dezinfikujući vazduh oko pčelinjaka u prečniku do 200 metara. „Ove materije utiču na poboljšanje stanja bolesnika, povećanje apetita, bolji san i raspoloženje. Prema onom što sam saznao vazduh iz košnice stimuliše organe za disanje, želudac, creva, kao i kardiovaskularni i nervni sistem. Povećava se imunitet organizma, rad pluća, pa i same radne sposobnosti“. nabraja Obućina.
Odluku da izgradi apikomoru doneo je prethodne zime. „U apikomori ima 12 košnica i šest aparata za udisanje. Ti aparati su direktno povezani sa košnicom. Namera mi je da postavim još šest, kada prikupim dovoljno novca. Verovatno ću staviti i dva kreveta, da bi moglo da se prenoći u ovoj komori“.
Da bi terapija imala maksimalan efekat potrebno je da se ona sprovodi dvadeset dana. „Terapija traje 20 minuta i sprovodi se dva puta dnevno, ujutru i uveče. Potrebno je duboko udisati, a ne plitko, jer svi mi fiziološki plitko dišemo, naročito oni koji žive u gradovima. Za one koji imaju problema sa udisanjem, uz svaki aparat ima ventilator koji olakšava uduvavanje vazduha u crevo i do usta“, objašnjava Obućina i dodaje da već ima zainteresovanih korisnika. Korišćenje apikomore rado preporučuje i sportistima koji su na Zlatiboru na visinskim pripremama.
Izvor: agroklub.rs

Pročitajte i ovo...