Home VestiEkonomija Korona nije povećala korišćenje e-usluga u Srbiji i susednim zemljama

Korona nije povećala korišćenje e-usluga u Srbiji i susednim zemljama

by bifadmin

Suprotno očekivanjima, zainteresovanost građana za korišćenje e-usluga nije rasla tokom pandemije ni u Srbiji, niti u susednim zemljama. Većina građana Srbije smatra da je digitalizacija u javnim uslugama napredovala, nasuprot građanima BiH koji su po tom pitanju najnezadovoljniji u regionu.

Većina građana Srbije kaže da pandemija korona virusa nije drastično promenila njihove navike korišćenja elektronskih usluga, pokazuje istraživanje javnog mnjenja koje je sproveo Centar za evropske politike (CEP).
„Suprotno očekivanjima, rezultati pokazuju da zainteresovanost građana za korišćenje e-usluga nije rasla tokom pandemije ni u Srbiji, niti u susednim zemljama“, rekla je Milena Lazarević, programska direktorka CEP-a.

Kako se navodi u saopštenju, većina građana Srbije zadovoljno je korišćenjem usluga i smerom u kojem se kreće digitalizacija javne uprave u Srbiji.

Jednostavnije pribavljanje dokumenata

Rezultati istraživanja pokazuju da oko dve trećine građana smatra da je komunikacija s javnom upravom postala jednostavnija u prethodne dve godine, a približno 70 odsto ispitanika je reklo da se javne usluge brže dobijaju.

„U odnosu na prethodno istraživanje krajem 2017. godine, pozitivnija je percepcija građana u vezi s digitalizacijom i pružanjem javnih usluga“, rekla je Lazarević.

„Zaključujujemo da građani Srbije vide pozitivan trend u domenu digitalizacije, jer više od 70 odsto preferira elektronske usluge u odnosu na to da fizički pribavljaju dokumente na šalterima. Takođe, građani su svesni da su im dostupne elektronske usluge, i preko 80 odsto njih smatra da su one lake za korišćenje“, prenela je Lazarević.

Najnezadovoljniji građani BiH

Istraživanje je sprovedeno na reprezentativnom uzorku od 1.005 ispitanika, u okviru regionalnog projekta „Osnaživanje civilnog društva Zapadnog Balkana za reformisanu javnu upravu“, koji finansijski podržava Evropska unija, a sprovedeno je i u ostalim zemljama regiona.

Rezultati iz regiona su slični onima u Srbiji, s obzirom da je i tamo u proseku dve trećine građana zadovoljno javnim uslugama i digitalizacijom.

Izuzetak je Bosna i Hercegovina, gde samo jedna trećina ispitanika ima pozitivan stav o javnim uslugama, a manje od polovine primećuje da se unapređuje digitalizacija u uslugama.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar