Home VestiEkonomija U Srbiji pala potražnja za mesom

U Srbiji pala potražnja za mesom

by bifadmin

Sve dok na tržištu ima žive stoke a meso se slabije kupuje, potrošači ne treba da strepe da će ga plaćati skuplje. Klaničari i prerađivači slažu se u tome da u uslovima dobre ponude i slabije potražnje nema izgleda da meso poskupi, već da jedino izvoz svinjetine i junetine može pogurati cene mesa naviše. Međutim, od tog izvoza, kažu, bar za sada nema ništa.

Potražnja za svežim mesom je od početka epidemije kovida-19 opala od deset do 15 odsto i u tom pogledu na tržištu se od marta do sada nije ništa promenilo pa potrošači mogu biti spokojni jer, dokle god se meso slabije prodaje, neće ga kupovati po višim cenama.
To je kazao je za „Dnevnik” potpredsednik Privredne komore Srbije Zoran Matijević, navodeći da meso može poskupeti jedino ako svinjsko meso budemo prodavali u Kinu i bude nastavljen izvoz junetine u Tursku, ali za to još uvek, ističe, nema izgleda.

Svinjetina se manje kupuje

Cena žive vage svinja sada je od 130 do 140 dinara kod poljoprivrednika koji tove po nekoliko komada, a cena obrađenog mesa niža je 20 odsto, naveo je Matijević.
Pošto se svinjetina, dodao je, manje kupuje, kilogram buta sada košta oko 440 dinara, a dok nas nije zahvatila epidemija kupci su plaćali iznad 500 dinara za kilogram čistog mesa.

Prilike na tržištu junetine ne odgovaraju tovljačima

Po rečima potpredsednika Privredne komore Srbije, ništa se bolje ne prodaje ni junetina jer kilogram žive vage junadi košta 180 dinara, što je, naglašava, veoma loša cena za tovljače. Prošle godine, kada je išao izvoz junetine za Tursku, kilogram žive mere je koštao 2,1 evra, podsetio je Matijević.
Kako je dodao, prilike na tržištu junećeg mesa nikako ne odgovaraju tovljačima jer tov rade bez zarade, ali, na sreću, nisu na gubicima već na pozitivnoj nuli zbog državnih subvencija koje dobijaju.

Potražnja prosečna ili ispod proseka

Ni u industriji mesa „Kamendin” u Sirigu, nedaleko od Novog Sada, ne misle da bi svinjsko i juneće meso moglo poskupeti u narednom periodu jer na tržištu žive stoke ima i svinja i junadi.
Komercijalni direktor „Kamendina” Predrag Božin naglašava da ne vidi razlog za poskupljenje te dve vrste mesa jer je potražnja za mesom u maloprodaji prosečna i ispod proseka, dok u veleprodaji živa stoka slabo nalazi kupce.

Živinari u minusu

„Videćemo kakvu računicu ćemo imati kada othranimo novi turnus jer su mešaone hrane počele da hranu obračunavaju drugačije. Sve donedavno dobijali smo za kilogram piletine 2,8 kilograma hrane, ali su sada promenili matematiku i traže da kilogram hrane vredi kilogram mesa, kaže poljoprivrednik iz Česterega u opštini Žitište Dragan Ješić.
Kilogram žive vage piletine, navodi, sada je 92 dinara, a trebalo bi da košta 105 da bi svi u lancu proizvodnje imali zaradu. Kilogram gril-piletine košta u marketima 179 dinara, ali se na akcijama može naći i za 169.
Ješić kaže da male farme s 5.000 do 6.000 pilića u turnusu neće uspeti da se održe još dugo ukoliko prilike na tržištu ostanu kao do sada jer od marta zbog epidemije cena žive mere pilića opada.

Slobodna prodaja u problemu

Oni koji imaju imanja i svoje mesare, robu plasiraju tamo, dok su poljoprivrednici koji tove životinje za slobodnu prodaju u problemu jer zbog toga što ne rade hoteli i nema velikih okupljanja, meso nemaju kome da prodaju, objašnjava Božin.
On kaže da je kilogram žive mere svinja sa imanja trenutno od 145 do 150 dinara, a od individualnih proizvođača, koji tove po nekoliko komada svinja, ispod 140 dinara, što su minimalne cene od kojih nema zarade.
Ni poljorivrednici koji gaje piliće nisu u ništa boljoj situaciji jer je i njih, kao i tovljčače krupne stoke, zadesila ista nevolja. Othranjene piliće sa imanja klančari odbijaju da kupuju jer se piletina slabije kupuje pa tovljači prave gubitke hraneći piliće kod kojih je završen ciklus tova.

Izvor: Dnevnik.rs

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar