Home VestiPolitika i društvo U 2018. godini smanjena emisija sumpor-dioksida u Srbiji

U 2018. godini smanjena emisija sumpor-dioksida u Srbiji

by bifadmin

Emisija sumpor-dioksida (SO2) u 2018. godini iznosila je 345,5 kilotona (Gg), što je za 5,9% manje u odnosu na prethodnu godinu, objavio je RZS. Ipak, u pojedinim gradovima u Srbiji koncentracija ovog štetnog gasa je i dalje višestruko veća od propisane.

Prema poslednjim objavljenim podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), najveću emisiju ovog gasa imao je energetski sektor. Naime, ukupna emisija SO2 u sektoru Snabdevanje električnom energijom, gasom i parom imala je udeo od 89,6% i beležila je blagi pad u poređenju sa 2017. godinom.

Učešće ovog gasa u sektoru Prerađivačka industrija iznosilo je 5,7%, u ostalim sektorima ekonomskih delatnosti 1,9% a u domaćinstvima 2,8%.

Ugljen-monoksid dolazi iz domaćinstava

Od ukupno 250,1 kilotona (Gg) emitovanog ugljen-monoksida (CO) u 2018. godini 78,8% su emisije iz domaćinstava. Emisije koje nastaju u domaćinstvima zbog grejanja iznose 91,9%.

Sektori ekonomskih delatnosti imaju znatno manje učešće u ukupnim emisijama (CO), a sektor Prerađivačka industrija beleži značajan rast emisija ovog gasa (18,1%) u odnosu na prethodnu godinu.

Oksidi azota (NOx) sa emitovanih 127,1 kilotona (Gg) beležili su blagi pad (5,8%) u poređenju sa prethodnom godinom. Emisije ovih gasova iz domaćinstava, u smislu transporta, beležile su rast od 2,1%, a pad u sektorima Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (31,7%) i Snabdevanje električnom energijom, gasom i parom (6,3%).

Šta ovo znači za nas?

Emisije sumpor-dioksida (SO2), azotnih-oksida i prašine emitovane iz termoelektrana utiču na ljudsko zdravlje i životnu sredinu. Termoelektrane su najveći emiteri SO2, gasa koji se, u prisustvu drugih gasova, pretvara u supornu kiselinu i može padati kao kisela kiša uzrokujući uništenje eko sistema. Sumpor-dioksid takođe utiče i na respiratorne organe ljudi, odnosno izaziva respiratorna oboljenja.

I azotni oksidi imaju negativan uticaj na pluća, oštećujući strukturu njihovog tkiva. Na taj način čine ovaj organ podložnijim respiratornim infekcijama.

Smanjenje emisije ovih jedinjenja u 2018. je svakako pozitivna vest, mada ne može se reći da smo još uvek na dobrom putu budući da se upravo ovih dana u Boru vodi bitka sa jednim stranim investitorom koji, čini se, ne mari mnogo za ograničavanje emisije štetnih gasova. Koncentracija sumpor-dioksida je u ovom gradu u proteklim mesecima bila višestruko veća od propisanih 350 mikrograma po metru kubnom. Ovog leta i građani Smedereva su bili na meti velikog zagađenja, kada je crni prah prekrio naselja i kuće u blizini Železare.

Izvor: RZS

Foto: JuergenPM, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar