Home VestiPolitika i društvo Čuveni Šanzelize će biti pretvoren u park

Čuveni Šanzelize će biti pretvoren u park

by bifadmin

Najpoznatija avenija u Parizu, Šanzelize, u narednim godinama će biti pretvorena u park, kroz projekat ozelenjivanja vredan 250 miliona evra.

Jelisejska polja, kod nas znana i kao Šanzelize, inače najprestižnija i najšira avenija u Parizu, poznata je po luksuznim radnjama i kafićima koji plaćaju najveće cene zakupa na Starom kontinentu. Prostorije koje se izdaju u ovoj ulici vrede i do 1,25 miliona godišnje za 100 kvadratnih metara.

Međutim, mnogi će uskoro morati da se odreknu ovolike zarade, budući da su gradske vlasti odlučile da ovu ulicu pretvore u veliku zelenu površinu.

Pariska gradonačelnica Ana Hidalgo nedavno je objavila da se već godinama radi na planovima za prenamenu ovog prostora u park, zato što je ona izgubila svoj šarm i „počela da liči na autoput“.

Pretvaranje najpoznatije avenije u Francuskoj u park će se sprovoditi postupno. Radovi će biti započeti na najvećem trgu u ovom gradu, Konkordu, a rok za njihov završetak je 2024. godina, pred početak Olimpijskih igara. Ostatak će biti pretvoren u zelenu površinu kasnije.

Cilj ove inicijative je smanjenje zagađenja budući da će pretvaranjem Jelisejskih polja u park saobraćaj u centralnom delu grada opasti za 72 procenta. Deo francuske javnosti je zadovoljan ovim rešenjem ali deo se i buni jer je Pariz već prezadužen a ovaj projekat će koštati 250 miliona evra.

Izvor: Euronews

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar