Home VestiEkonomija Investicioni fondovi su investirali u kupovinu žitarica i uticali na skok cena

Investicioni fondovi su investirali u kupovinu žitarica i uticali na skok cena

by bifadmin

Cene poljoprivrednih proizvoda, pšenice, kukuruza i soje se smiruju, posle rasta od oko desetak odsto u prethodne tri nedelje kada su se u trgovinu uključili investicioni fondovi, rekao je danas predstavnik Udruženja za unapređenje proizvodnje i izvoza žitarica i uljarica „Žita Srbije“ Vukosav Saković.

On je za Betu rekao da su oscilacije cena tih žitarica krajem decembra 2020. i tokom januara ove godine potpuno neuobičajene, a izazvale su ih, povećanjem tražnje investicioni fondovi koji su investirali u kupovinu tih poljoprivrednih proizvoda jer su zbog krize smanjene mogućnosti za ulaganja.

„Investicioni fondovi kupuju pšenicu, kukuruz i soju i u vlasništvu ih zadržavaju, najviše 90 dana, a zatim ih, kad procene da im trenutne cene donose zaradu, prodaju. To je izazvalo cenovne oscilacije“, rekao je Saković.

Razlog za rast cena pšenice je, prema njegovim rečima, i to što su Rusija i Ukrajina uvele kvote za izvoz kako bi smirili cene na domaćem tržištu i zaštitili potrošače.

U Rusiji to, kako je rekao, ne daje željene rezultate, pa će ta zemlja, najverovatnije, uvesti takse na izvoz.

Pšenica je danas na Produktnoj berzi prodavana po ceni od 23,5 dinara po kilogramu, a kukuruz po 21 dinar ali je tokom ovog meseca dostizao cenu od skoro 23 dinara za kilogram.

Zatraženo uvođenje kvota

Saković je rekao da su vlasnici nekih farmi u Srbiji zatražili od Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da ograniči izvoz kukuruza, uvođenjem kvota, ali je to odbijeno sa obrazloženjem da ga ima dovoljno.

Dodao je da je takav zahtev usledio zbog rasta cene kukuruza, ali i zbog toga što se izvoz odvija bolje nego što se očekivalo, a do sada je izvezeno više od 1,6 miliona tona.

Srbija je prošle godine, kako je rekao, imala rod kukuruza od osam miliona tona, a prosečna potrošnja je oko 4,4 miliona tona, tako da još ima dovoljno viška za izvoz. Izvoz je nekoliko poslednjih godina u proseku bio više od tri miliona tona kukuruza godišnje.

Izvoz pšenice, prema rečima Sakovića, odvija se sporije nego kukuruza i do sada je izvezeno oko 400.000 tona iako Srbija godišnje u proseku izveze više od milion tona.

Saković je rekao da je prošlogodišnji rod pšenice moguće prodavati do maja ove godine a posle toga, pred žetvu, teško se kupuje rod od prethodne godine.

I izvoz soje koja je, takođe poskupela i sada se prodaje po ceni od 58 do59 dinara po kilogramu se, kako je rekao, odvija prema planu jer se mesečno na strano tržište plasira oko 25.000 tona mesečno, a plan je da se iz prošlogodišnjeg roda izveze oko 300.000 tona.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar