Home VestiEkonomija Cene žitarica u svetu rastu, u Srbiji padaju

Cene žitarica u svetu rastu, u Srbiji padaju

by bifadmin

Cene svih primarnih poljoprivrednih kultura su posle dužeg vremena zabeležile pad na Produktnoj berzi u Novom Sadu

U danu kada iz FAO stiže svet da su svetske cene hrane dostigle novi šestomesečni maksimum, i to vođen rastom cena žitarica, u Srbiji su one pojeftinile.

Vremenske prilike uslovile su ove godine raniju žetvu svih poljoprivrednih kultura. U nedelji za nama zaključeni su prvi robno – berzanski ugovori za stočni ječam rod 2024. godine, a cene svih primarnih poljoprivrednih kultura su posle dužeg vremena zabeležile pad, kaže Nedelji izveštaj Produktne berze u Novom Sadu.

Preko srpske robne berze ukupno je prometovano 2.405 tona robe (58,64% više u odnosu na prethodnu nedelju ali i 35% ispod četvoronedeljnog proseka ), ukupne finansijske vrednosti 59.005.100 dinara (oko 503.000 evra).

Primarna kultura u trgovanju ponovo je bio kukuruz. Tokom prve polovine ove nedelje na tržištu kukuruza primetna je bila povećana ponuda u odnosu na tražnju, koja je bila slaba i na nižem cenovnom nivou.
Tek krajem sedmice, usled negativnog trenda cene, došlo je do povlačenja prodavaca i slabije ponude kukuruza. Kukuruzom se u nedelji za nama trgovalo u cenovnom rasponu od 19,30 do 19,50 dinara za kilogram bez PDV-a u zavisnosti od analize na aflatoksin i pariteta. Ponder cena iznosila je 19,37 din/kg (21,31 din/kg sa PDV-om).

Prošlonedeljni pad cene nastavio se i ove sedmice, a cena je bila niža za 4,28% u odnosu na sedam dana ranije ali i za oko 12% viša nego pred godinu dana.
Ipak, kao i u prethodnom periodu, kukuruz je ponovo bio dominantna kultura u trgovanju, čineći 55% ukupnog nedeljnog prometa. Zaključeni su i berzanski ugovori na paritetu CPT luka po ceni od 20,00 do 20,10 din/kg bez PDV-a.

Pšenicu malo i nude i traže

Na tržištu pšenice početkom nedelje primetna je bila izuzetno slaba aktivnost učesnika. Prvog radnog dana u nedelji kupci su bili suzdržani, da bi narednog dana izostala ponuda. Slaba aktivnost na obe strane zadržala se do kraja nedelje, kada je došlo do povećanja ponude u odnosu na prethodne dane.

Pšenicom se tokom ovih pet radnih dana trgovalo u širokom cenovnom opsegu od 22,70 do 25,00 dinara za kilogram bez PDV-a u zavisnosti od parametara kvaliteta i pariteta prodaje.

Ponder cena iznosila je 22,82 din/kg (25,11 din/kg sa PDV-om), te je u odnosu na prethodnu sedmicu primetan pad cene od 0,73%, ali i godišnji rast od gotovo 16%.

Zaključen je i jedan robno – berzanski ugovor za pšenicu sa hektolitarskom masom 73 kg po ceni od 21,00 din/kg bez PDV-a.

U ponudi se našla i pšenica rod 2024. godine po ceni od 24,00 din/kg bez PDV-a, ali do trgovanja nije došlo. U ukupnom obimu prometa pšenica je ove nedelje učestvovala sa 30% udela.

Slabo i kod soje

U prvim danima nedelje tražnja za sojinim zrnom je bila izuzetno slaba ili je u potpunosti izostajala. Slaba aktivnost na tržištu soje, kako na strani ponude tako i na strani tražnje, zadržala se do kraja sedmice.

Berzanski ugovori zaključeni su u cenovnom rasponu od 65,00 do 66,00 dinara za kilogram bez PDV-a uz obračun kvaliteta uz jasan silazni trend cene tokom nedelje. Ponder cena iznosila je 65,50 din/kg (72,05 din/kg sa PDV-om), te je i kod sojinog zrna primetan pad cene u odnosu na prethodnu nedelju od 2,24%. To je, međutim, i dalje za 31% viša cena nego pred godinu dana.

U odnosu na prethodnu godinu prvi SPOT ugovor za novi rod stočnog ječma zaključen je gotovo dve nedelje ranije. Stočni ječam rod 2024. godine prometovan je po ceni od 17,80 din/kg bez PDV-a.
Zaključeni su i berzanski ugovori za stočni ječam sa hektolitrom 60kg na paritetu CPT kupac po ceni od 18,50 din/kg bez PDV-a. U ukupnom obimu prometa stočni ječam je učestvovao sa 11% udela.

Izvor: 24sedam.rs
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar