Home VestiZabava Španija: Volonteri starijim sugrađanima čitaju knjige preko telefona

Španija: Volonteri starijim sugrađanima čitaju knjige preko telefona

by bifadmin

Jedna madridska biblioteka pokrenula je akciju čitanja proze i poezije najstarijim sugrađanima preko telefona, kako bi ublažila osećaj usamljenosti koji se kod ove populacije javlja usled dužeg boravka u njihovim i domovima za brigu o starim licima.

Biblioteka pod imenom Soto del Real u istoimenoj madridskoj opštini uvrstila je u svoju ponudu i telefonsko čitanje literature najstarijim sugrađanima.

Glavni cilj ove inicijative je omogućavanje bar nekog vida društvenih aktivnosti za penzionere kojima je preporučeno da ne izlaze iz kuća zbog pandemije korona virusa. Njen zvanični naziv je “Biblioterapija za starije”.

“Slušanje knjiga” međutim nije novost za madridske penzionere. Pomenuta biblioteka već nekoliko godina radi na ovom projektu, ali sada je on, zbog pandemije, promenio formu. Naime, ranije su volonteri odlazili u staračke domove i njihovim stanarima čitali određenu literaturu, a sada to čine telefonskim putem.

Telefonske čitalačke sesije traju po 20 minuta a odabir literature je na korisnicima ove usluge. Penzioneri su za španske medije imali samo reči hvale za ovu akciju, koja im, kako kažu, mnogo pomaže da očuvaju psihički mir u ovoj izazovnoj situaciji.

Foto: PourquoiPas, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar