Home VestiPolitika i društvo Pandemija najviše uticala na mentalno zdravlje tinejdžera

Pandemija najviše uticala na mentalno zdravlje tinejdžera

by bifadmin

Ograničeno kretanje i opšta nesigurnost koju je izazvala pandemija korona virusa ostavili su posledice po mentalno zdravlje mnogih osoba, a ponajviše mladih.

Naime, kako javljaju francuski psihijatri, u proteklim mesecima je u ovoj zemlji veliki broj tinejdžera tražio psihijatrijsku pomoć. Od početka pandemije broj hospitalizacija osoba mlađih od 15 godina porastao je za 80 odsto.

Sličan trend uočen je i u Belgiji. Profesorka Mari Dele iz briselske Erazmus bolnice kaže da je na odeljenju psihijatrije za decu i mlade broj konsultacija od septembra prošle godine utrostručen. Postoje čak i liste čekanja, jer nema dovoljno psihijatara da bi svi kojima je potrebna pomoć mogli odmah doći na red.

Prema njihovim iskustvima, najveći broj mladih suočava se sa anksioznošću i osećajem bespomoćnosti, ali ima i onih sa ozbiljnijim problemima, poput poremećaja u ishrani ili depresijama i psihozama.

Mentalno stanje tinejdžera znatno je pogoršano usled novih okolnosti u koje spada i učenje od kuće, izolovanost od prijatelja, ali i otkazivanje brojnih hobija koji su ih činili srećnim. Takođe, mladi su pogođeni i problemima sa kojima se suočavaju njihovi roditelji, poput finansijskih ali i onih nastalih usled gubitka bližnjih.

Opsednutost higijenom i mobilnim telefonima

U Sjedinjenim Američkim Državama tokom pandemije je 4 od 10 odraslih osoba prijavljivalo anksioznost ili elemente depresije. Još su lošije bile brojke kada su se ovakva istraživanja sprovodila na tinejdžerima.

Prema podacima koje je prikupila Mot dečija bolnica iz Mičigena, čak 46 odsto roditelja kaže da su njihovi tinejdžeri tokom aktuelne krize pokazivali znake pogoršanja mentalnog zdravlja.

Ništa bolja nije bila ni situcija u Aziji. U Japanu je broj samoubistava koja čine deca i mladi u 2020. godini dostigao rekord.

U mnogim zemljama na svetu mladi se suočavaju i sa nekim do nedavno relativno retkim poremećajima. Primera radi, u mlađoj populaciji je porastao broj fobija vezanih za prljavštinu, klice i bakterije pa su tako mnogi od njih postali opsednuti ličnom higijenom. Povećao se i broj paničnih napada, ali i zavisnost od mobilnih telefona i drugih uređaja.

Zato psihijatri redovno apeluju na roditelje da, uprkos mnoštvu obaveza, izdvoje vreme za razgovor sa svojom decom, ali i za posmatranje da li je došlo do nekih promena u njihovom ponašanju, i da, ukoliko jeste, obaveste o tome stručnjake.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar