Home VestiPolitika i društvo U 2020. širom sveta raslo finansiranje vojske

U 2020. širom sveta raslo finansiranje vojske

by bifadmin

Uprkos tome što se svet trenutno suočava sa malom i nevidljivom ali veoma ozbiljnom pretnjom, on ne zanemaruje ni onu primetniju koja se pojavljuje u maskirnim uniformama i superbrzim letelicama. Upravo zato je potrošnja na vojsku u 2020. značajno porasla, dostigavši skoro dva biliona dolara.

Stokholmski međunarodni institut za mirovna istraživanja (SIPRI) objavio je da je potrošnja u vojne svrhe u prošloj godini porasla za 2,6 odsto, na čitavih 1,981 biliona dolara. Ovo je najveći godišnji rast još od početka globalne finansijske krize iz 2009. godine. Istovremeno je BDP na globalnom nivou potonuo za 4,4 odsto.

Najveći novac za vojsku već tradicionalno izdvajaju SAD i Kina, koje su u prošloj godini opredelile još više sredstava nego inače za ovaj sektor.

Čak 12 članica NATO-a je u 2020. podiglo svoju vojnu potrošnju na dva odsto BDP-a. Ipak, ima i onih zemalja koje su smanjile taj vid potrošnje, mada su one malobrojne. No, ohrabruje podatak da među njima ima i velikih vojnih sila poput Rusije.

Jedan kuriozitet pak dolazi iz našeg komšiluka. Naime, Mađarska je upala u oči analitičarima zato što je povećanje vojnog budžeta podvela pod “paket pomoći u sklopu odgovora na ekonomske izazove koje je prouzrokovala pandemija”. No, ovo nije ništa novo, nešto slično se desilo na početku pandemije u Americi.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar