Home VestiPolitika i društvo Postoji šansa da veliki rast temperature, bar na kratko, bude zaustavljen

Postoji šansa da veliki rast temperature, bar na kratko, bude zaustavljen

by bifadmin

Sve je izglednije da bi ograničenje rasta temperature na našoj planeti moglo biti postignuto u narednih pet godina. Ali on one bi bilo značajno, kažu ekolozi.

Da podsetimo, Pariski sporazum o klimatskim promenama postavio je ambiciozan cilj da se rast globalne temperature do 2100. godine zadrži daleko ispod 2 stepena Celzijusa u odnosu na preindustrijski period.

Nedavna studija Svetske meteorološke organizacije (SMO) pokazala je da je ovaj cilj ostvariv – postoji 40 odsto šanse da će do 2025. bar jedna godina biti samo 1,5 Celzijusa toplija od predindustrijskih proseka. Prošle decenije studije su predviđale da za ovako nešto ima samo 20 odsto šansi.

Naučnici pak tvrde da ovo nije razolog za slavlje i da čak i ako nekoliko godina bude sporije rasla temeperatura to ne znači da smo se vratili na pravi put. Tek kada deceniju ili više budemo postizali ovakve rezultate možemo reći da smo ispunili zahteve Pariskog sporazuma, kažu oni. Za sada nema izgleda da će do toga doći jer je predviđeni rast temperature u narednom periodu 3 Celzijusa.

A i ovaj od 1,5 Celzijusa, koji ćemo možda ostvariti u nekoj od narednih godina, će ostaviti negativne posledice po našu planetu, samo ne tolike kolike bi imalo brže zagrevanje. Da bi se njeno uništavanje zaista zaustavilo potrebno je smanjiti emisiju štetnih gasova na nulu, a ono bi značajnije smanjilo i temeperaturu.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar