Home VestiEkonomija Pored povećanja poreza za korporacije, predložena i izmena „digitalnog poreza“

Pored povećanja poreza za korporacije, predložena i izmena „digitalnog poreza“

by bifadmin

Američki predsednik i lideri G-7 zemalja će udruženim snagama podržati porez za korporacije od najmanje 15 odsto, navodi se u izveštaju iz Bele kuće. Međutim, to će biti samo jedna od promena za koje se oni zalažu. 

Cilj oporezivanja velikih korporacija je, bar za Bajdenovu administraciju, pokušaj očuvanja srednje klase, a ne samo milijardera i velikih i moćnih kompanija. Za ostatak sveta novi sistem oporezivanja značiće još veću promenu jer će onemogućiti pojedine zemlje da niskim porezima privlače multinacionalke.

Ako zaista bude svuda primenjivan, on bi mogao dovesti do ukidanja prakse korporacija da traže poreske oaze poput Irske u kojima će moći da posluju sa niskim troškovima, na štetu drugih zemalja koje imaju veće poreze.

Pored ove objave, lideri velikih svetskih sila su najavili i da će tzv. “digitalni porez”, koji je najviše pogađao američke tehnološke gigante, zameniti novim poreskim planom koji bi multinacionalke povezivao sa mestima na kojima posluju a ne onima u kojima su im sedišta.

Takođe, u planu je i proširenje MMF-ove podrške siromašnim zemljama kako bi bile u mogućnosti da što pre kupe vakcine potrebne za imunizaciju stanovništva i da započnu oporavak svojih ekonomija.

Izvor: CNBC

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar