Home VestiPolitika i društvo Meksiko tuži američke proizvođače oružja zbog krvoprolića unutar svojih granica

Meksiko tuži američke proizvođače oružja zbog krvoprolića unutar svojih granica

by bifadmin

Meksiko je tužio neke od najvećih američkih proizvođača oružja zato što svojim poslovnim praksama “podstiču krvoprolića”. U tužbi podnetoj sudu u Masačusetsu stoji da ove kompanije svesno doprinose ilegalnoj trgovini oružjem koja je povezana sa velikim brojem ubistava u Meksiku.

Zbog svega navedenog centralnoamerička država od kompanija Smith & Wesson, Barrett Firearms i još nekoliko proizvođača oružja na ime odštete potražuje 10 milijardi dolara.

Kako su proizvođači oružja krivi za ubistva u Meksiku?

Zvaničnici Meksika tvrde da oružari svojim marketinškim kampanjama svesno doprinose porastu korišćenja sve smrtonosnijeg oružja, čije rasprostiranje na meksičkom tržištu je teško ispratiti.

Jasno je, kažu oni, da se pojedini pištolji prave namenski za njihovo tržište, poput onog sa ugraviranim likom meksičkog revolucionara Emilijana Zapate.

U ovoj zemlji, u kojoj su učestali mafijaški obračuni, zapravo nije lako kupiti naoružanje. Meksiko je na rigorozan način regulisao prodaju oružja, koje se može legalno kupiti samo u jednoj radnji koja pripada vojnoj bazi u prestonici. Iz tog razloga se oružje često švercuje iz susednih Sjedinjenih Američkih Država, gde je moguće kupiti ga čak i u supermarketima.

Američki “Biro za alkohol, duvan, vatreno oružje i eksplozive” otkrio je da je 70 odsto oružja pronađenog u Meksiku u periodu između 2014. i 2018. godine u tu zemlju prošvercovano iz SAD. Samo u 2019. godini više od 17.000 ubistava u Meksiku bilo je počinjeno ilegalnim oružjem.

Meksički zvaničnici tvrde da se šteta koju svake godine ovoj zemlji uzrokuje prokrijumčareno oružje može prikazati i novčano – u iznosu od 1,7 odsto BDP-a.

Izvor: BBC

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar