Home VestiEkonomija Praksa je pokazala da je neminovno da minimalac povuče i ostale zarade

Praksa je pokazala da je neminovno da minimalac povuče i ostale zarade

by bifadmin

Nekadašnje jugoslovenske republike koje su dobile članstvo u Evropskoj uniji imaju značajno veće minimalne plate od Srbije. 

Dok čekamo da se kod nas ispregovara novi iznos minimalne zarade, uporedićemo minimalce u regionu, odnosno pre svega u zemljama bivše Jugoslavije.

Cilj koji žele da postignu predstavnici sindikata jeste da minimalna zarada pokrije potrošačku korpu, bar ove i naredne godine. Pregovori u Socijalno-ekonomskom savetu počeće sredinom ovog meseca, kako bi se do 15. septembra utvrdio konačan iznos. U slučaju da se dogovor ne postigne, visinu će, kao što je bio slučaj prošle godine, utvrditi Vlada.

Trenutno, kao i ranije, raskol je oko nekoliko hiljada dinara. U ovom slučaju 5.000.

Predlog države je da bi minimalna zarada u 2022. trebalo da bude veća od 35.000 dinara. Veliki deo poslodavaca, s druge strane smatra da ima osnova za povećanje, uz umanjenje poreza i doprinosa na zarade. A mi smo ih pitali koji je to prag iznad kog praga poslodavci u Srbiji ne bi išli.

Najnižu minimalnu platu u zemljama regiona primaju zaposleni u Severnoj Makedoniji, 234 evra. Nekadašnje jugoslovenske republike koje su dobile članstvo u Evropskoj uniji, kao što su Hrvatska i Slovenija, imaju značajno veće minimalne plate.

Hrvatski radnici, tako, mogu da zarade najmanje 405 evra mesečno, dok u Sloveniji minimalac znatno nadmašuje prosečnu platu u većini zemalja regiona. Minimalna plata u Sloveniji je trenutno 940 evra, što znači da je njima minimalac tek nešto oko 300 evra manji nego prosečna plata.

Crna Gora ima minimalac od oko 220 evra, u Bosni i Hercegovini je on 200.

Ako poredimo sa nekim državama u Evropi, u Bugarskoj je minimalac 332 evra, u Mađarskoj 467 evra, dok Rumuni, odnosno Litvanci primaju 472, naspram 500 evra.

Koliko je gde potrošačka korpa?

Prosečnoj četvoročlanoj makedonskoj porodici bilo je potrebno u julu 34.128 denara (555 evra) za pokrivanje osnovnih mesečnih potreba. Mesečni troškovi četvoročlanog domaćinstva u Severnoj Makedoniji bili su u julu za 5.407 denara (oko 88 evra) veći u odnosu na prosečnu neto zaradu u zemlji, koja je prema poslednjim dostupnim statističkim podacima iznosila u maju 28.721 denar (467 evra), prenosi agencija MIA.

Najviše novca je u julu bilo potrebno domaćinstvima za hranu i piće, čak 14.417 denara (234,3 evra), zatim za režijske troškove 10.826 denara (175,8 evra), za prevoz je trebalo minimalno 2.528 denara (41 evo), a za higijenu 2.381 denara (oko 39 evra).

Vrednost minimalne potrošačke korpe u Crnoj Gori iznosila je u junu 656,9 evra, što je za 0,1 odsto više nego prethodnog meseca, prema podacima Monstata.

Crnogorski statističari su dodali da su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge u junu bili za 0,2 procenta veći nego prethodnog meseca i iznosili su 373 evra.

Statistički podaci ukazuju da je cena prosečne minimalne potrošačke korpe u Republici Srbiji nešto veća od 38.300 dinara.

Reč je o skupu dobara neophodnih za zadovoljenje osnovnih životnih potreba jednog domaćinstva. Najosnovnija su hrana, troškovi stanovanja, energenti, alkoholna i bezalkoholna pića, nameštaj, zdravstvena zaštita, obrazovanje, komunikacije, transport. Potrošačka korpa se procenjuje na osnovu potreba tročlanog domaćinstva.

Čak 37 odsto prosečne potrošačke korpe odnosi se na hranu

Prema podacima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija objavljenim za februar 2021. godine, čak 37 odsto prosečne potrošačke korpe odnosi se na hranu. Oko 20 odsto obuhvata troškove stanovanja i energente.

Minimalnu zaradu prima oko 350.000 ljudi u Srbiji. Vlada je prošle godine povećala minimalac na 32.126 dinara, dok je radni sat trenutno 184, 9 dinara.
Praksa je pokazala da je neminovno da minimalac povuče i ostale zarade, da li će biti tako i ove godine?

– Bez ikakve dileme, rast miminalne cene rada, odnosno minimalnih zarada, odražava se i na ostale, veće plate. Neće to biti srazmeran rast u svim platnim razredima, ali hoće napraviti pritisak na povećanje zarada koje su iznad minimalne. I zbog toga je razumljivo da je preduzećima minimalna cena rada bitna, jer se odnosi na mnogo veći deo platnog fonda nego što ga čine minimalne zarade – rekli su za naš portal.

UPS je navela da će kako bi se omogućio održivi rast minimalne zarade predložiti povećanje neoporezivog iznosa odnosno ukidanje fiskalnog opterećenja za minimalne zarade.

Izvor: Telegraf

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar